Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Odnośnie brania na rece itp.

Odnośnie brania na rece itp.

mam pytanko.... mam pare ptasznikow w tym oczywiście te o lagodnym temperamencie (smithi i albopilosa). Hoduję tak gdzies od wczesnej wiosny tego roku ale jakoś właściwie nie wyjmowałem żadnego na ręce... pomijając jeden spacer po biórku to prawie nigdy nie mialem powodów żeby mieć z nimi jakis kontakt fizyczny. I się zastanawiam bo niby albopilosy są spokojne ale niewiem czy to moze dlatego ze przyzwyczajone są do dotyku rąk czy tak z natury?
    Poprostu nie mam potrzeby ich wyjmować a jak je muszę przełożyć to podstawiam pudłeczko i je tam kieruję. No ale kiedyś pewnie będę chcial np. wyjać albopiloske z terra na ręce w jakimś celu i się zastanawiam czy nie lepiej by było przyzwyczaić ją wcześnij do dotyku rąk czy to zbędne?

Re: Odnośnie brania na rece itp.

Nie jestem pewien ale według mnie są spokojne z natury i nie jest to kwestia przyzwyczajenia.

zgadza sie, mozesz spokojnie brac na reke

zgadzam się z innymi ja moją samice dorosłą albopilosum miałem od 1 wyl. i tera dopiero gdzieś po 10 wziołem ją na ręke a i zachowywała sie grzecznie i była wtedy pierwszy raz na ręde tak samo to dotyczny innych niektórych pająków

Atrax Robustus
    Guest

Jasne... spokojnie sobie bierz...
    http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=19061&t=19061
    .... jezeli to Cie nie przekonuje, ze sie nie powinno.
    Ja juz temat chcialbym zakonczyc, bo moje zdanie wszyscy juz znaja, ze branie pajakow na rece to glupota.
    Wiem.. zranienie.. trzeba go opatrzyc, ale lepiej po prostu nie doprowadzic do zranienia

ja tez chcialbym wziasc moje pajaki na reke ale nie wiem jak i obawiam sie ze mi zwieja.
    PS chodzi mi o A.versicolor dorosly samiec i P.irminia 5wyl 6cm z nogami, oba sa bardzo szybkie

ja mialem na sobie dorosla samice P. cambridgei i bylo ok
    tak samo mialem A. metallica i nie zwiala
    a T. gigas za nic nie wezme

thx za odpowiedzi.

_INVISIBLE_
    Guest

Po co brac na rece..?? nie wystarczy podziwiac ptasznika w terra ...??

Właśnie. nie chodzi o nas, ale o pająki - one często dostają "przyspieszacza", trudno za nimi nadążyć, może spaść !!; poza tym - jak ugryzie w rękę, to nie ma mocnych - odruchowo zrzucisz pajączka i po nim.
    To przecież dzikie i bardzo prymitywne zwierzaki. Nie możesz pająka do niczego przyzwyczaić. To nie pies!
    Pozdrowienia.

Uprawnienia umieszczania postów