Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: witaminy

witaminy

mam pytanie czy moge zastosowac reptomineral C jako dodatek witaminowy dla pająków jeżeli nie to znacie cos innego?
    pozdrawiam!

BakuBak
    Guest

Re: witaminy

morzesz ale karm nim świerszcze a nie bezpośrednio pająki :]

hehee wiem wiem

ha ! Pajeczakom w ogole nie powinno sie podawac zadnych witamin bo po co ? wszystko co jest im potrzebne maja w pokarmie, hehehe - czy w naturze ktos karmi je witaminami ?? ludzie badzcie powazni :/

eh ja sie pytam z ciekawosci

NO ja tez tak myslalem ze one nic oproch robali nie potrzebuja :]

Atrax Robustus
    Guest

Hmm
    No to najpierw musimy zaczac od zadania sobie pytania... czymze sa witaminy
    A wiec witaminy to zwiazki, ktorych organizm nie potrafi sobie sam syntetyzowac, a ktore sa mu niezbedne do zycia.

Nie widzialem jak na razie wynikow badan, ktore by potwierdzaly, ze ptaszniki nie syntetyzuja sobie same kwasu askorbinowego, wiec dostarczanie mu go, nie wiedzac, czy to jest dla niego witamina, czy nie, jest bez sensu

hey stary!!
    a co powiesz o jaszczurkach i wezach?? w naturze tez nikt im nie daje witamin... i jakos zyja?? to po co w terrarium dawac co?? - to wynika z Twojej "definicji"

hehehe

popytaj na wezach czy trzeba dawac witaminy czy nie ;]

Swoim pajakom daje jedynie dobrze nakarmione swierszcze i myszki ;] to tyle witamin ;]

BakuBak
    Guest

jemu nie ale świerczom karmowym - czemu nie - pjonkom nie zaszkodzi , swirscom tyz ni :] jedynie nasz portfel ucierpi :]

Gady a pająki to zupełnie co innego Metus nie mam węży ale wydaje mi się że podaje im się wiaminy po to aby nadrobić nimi "błędy chodowlane" np karmienie 1 rodzajem pokarmu ,niedostateczne naświelanie UV, w swoim środowisku niektóre uzupełniają sobie menu śladowo różnymi minerałami w terra tego nie mają.Czytam wiele na forum o gadach a tu krzywica a tu cosik i ździwienie że wiaminy trzeba podawać. Z pająkami jest inaczej mają całkiem inną budowę wszysko co im potrzebne znajdą w mięsistym robaczku.) Widziałem tylko 1 pająka z "krzywicą" za małe terra i po wylince źle zasechł .

Uprawnienia umieszczania postów