-
Re: Jaki to gatunek???
hmm...moze to jakas hybryda ?
z tego co widac na fotce to pajaczek przyjmuje pozycje odstraszajaca
-
Pomyslodawca posta napisal, ze zrobil zdjecie w Meksyku. Brachypelma vagans wystepuje wlasnie w Meksyku, na Belize i Kostaryce. Ale w Meksyku wystepuje rowniez mnostwo innych ptasznikow, pozwolcie, ze je wymienie:
29 gatunkow z rodzaju Aphonopelma;
11 gatunkow z rodzaju Brachypelma;
1 gatunek z rodzaju Citharacanthus;
2 gatunki z rodzaju Cyclosternum;
1 gatunek z rodzaju Cyrthopolis;
2 gatunki z rodzaju Hemirrhagus;
1 gatunek z rodzaju Metriopelma;
9 gatunkow z rodzaju Schizopelma.
Co razem daje jakies 56 gatunkow ptasznikow. Wykluczona jest natomiast Chromatopelma, ktora wystepuje w Wenezueli. Tak widzicie wiec, ze kandydatow jest sporo...
-
Bardzo przepraszam za pomylke, dopiero teraz sie zorientowalam. Ale juz sie poprawiam:
2 gatunki z rodzaju Schizopelma;
7 gatunkow z rodzaju Spelopelma.
Wydaje mi sie, ze moze to byc jakas Aphonopelma. Moze A. moorei? Nalezy tez pamietac o tym, ze niektore samce i samice tego samego gatunku maja inne ubarwienie... Nie ma innego wyjscia, trzeba napisac do Ricka Westa .
-
To napewno Vagans mam prawie taka sama fote
-
Mi się też wydaje, że Vagans, dorosły samiec. No chyba, że Aphonopelma Mooreae, ale raczej nie.
-
Wiec reasumujac - to B. vagans
-
-
hehe - ja równiez
zróbmy jakas terrarystyczna wycieczke :P
a jak sie uda - pare pajaczkow trafi do hodowli :P
-
Z wypowiedzi wnioskuje że jest to Vagans. Co do zdięcia to kolory są identyczne jak w rzeczywistości. Moja jedyną poprawką (zmianą) była wielkość zdiecia z 104kb na 67kb- takie wymagania forum.
Dziękuje za zainteresowanie
Pozdrawiam
D
-
Moim zdaniem to nie jest vagans. Po pierwsze: vagans ma czerwone włoski na odwłoku, nie pomarańczowe, po 2. Vagans ma pomaranczowa obwudke wokół głowotułowia, a ten nie (chyba, ze zle widze)
Uprawnienia umieszczania postów