Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Jaki to gatunek???

Jaki to gatunek???

Witam

Zdięcie z załącznika zrobiłem w listopadzie tego roku w meksyku, w dzungli nieopodal ruin miasta majów. Pająk dał sie fotografować przez 10 minut. oblegało go z 20 turystów różnych narodowości, z czego wiekszoscią byli jacyś azjaci, którzy na każdy ruch pająka reagowali krzykiem i ucieczką (dziesiec metrów w tył) po czym znów powoli podchodzili i dalej robili zdjecia. Wygladalo to komicznie.

Na pajakach sie nie znam, wiec moze ktoś z was powie jaki to gatunek.

Pozdrawiam
    D

Re: Jaki to gatunek???

I jeszcze jedna fotka

To chyba Vagans.

Mnie równiez sie wydaje ze to B. vagans

Gunseg
    Guest

Wg mnie to nie jest vagans. Vagans ma czerwone włosy na dupci, a nie pomarańczowe. No chyba, że nie mam go w domu nie wiem jak wygląda!!

chyba ze to jest B. sabulosum albo angustum - czesto jest mylony z B. vagans - sa prawie identyczne ale to cos z tych

Gunseg
    Guest

Ten vagans sie chyba farbnoł na odwłoku!!!

Na pewno jest to samiec - widac haczyki na odnozach. Hm, a jaki to gatunek... szczerze mowiac nie mam pojecia... Wyglada jak skrzyzowanie Chromatopelmy z B. vagans... W sumie nigdzie na zdjeciu takiego nie widzialam, jedyne pajaki jakie znam, ktore maja pomaranczowe wloski na odwloku, to Chromatopelmy... Chyba ze ta fotka jest podkolorowana.

hehe...ja na pierwszy rzut oka tez pomyslalem ze to cos jakby Ch. cyaneopubescens - ale raczej to wyglada na vagansa - hehe

hmm a może jakaś odmiana vagansa, pochodzi z innego mjejsca niż te nasze hodowlane? kit to wie, w rzezczywistości nawet nie można określić wymiarów pajączka bo nie ma żadnego układu odniesienia (chyba że ten liść)

Uprawnienia umieszczania postów