-
Re: Podłoże u pająków
RED, wermikulit. Moim zdaniem nie nadaje sie on jako podloze, dobry jest do inkubowania jaj, np. agam. Ja uzywam wlokna kokosowego z kostek - namaczam w calosci . Kiedys uzywalam torfu kwasnego, ogrodniczego. Polecane sa takze mieszanki torfu i piasku w skali 3:1. Ale tego nie wyprobowalam.
-
Robie podobnie (tzn. wlokno kokosowe...). Lituje sie tylko dla C.crawshay i Cobalta i im dodalem do wlokna kokosowego troche gliny (...grunt nie zapada sie im na glowe) Chociaz swojego czasu mialem troszke inna wizje na podziemne labirynty
Co do wermikulit'u czesto widzi sie toto u amerykanskich hodowcow w ze tak powiem masowych hodowlach.
-
Hmm
Ja rowniez uzywam tylko wlokna kokosowego. U mnie cobalt ma tez samo wlokno kokosowe, ale zauwazylem, ze oprzed, ktory wykonal, zabezpiecza tunele przed zapadaniem sie.
-
Mimo to zapadaja sie... Porownujac (stale bo cobalt mnie zadziwia swoimi zachowaniami..) H. lividum z C.crawshayi ten pierwszy plecie wiecej pajeczyny ze tak powiem "alarmowej" stad moze jego wzmozona czujnosc (a moze po prostu trafilem takiego swira hehehe).
-
Do dłupywania kawałków najlepszy jest młotek i troche większy śrubokręt. A więc nasz impulsator kinetyczny wali z sila Fa w nasz wkrecacz srub, a on pod wpływem tej siły zagłebia sie w kostkę kokosową. Jako że kostka kokosowa nie jest materiałem spręzystym a jest nadzwyczaj krucha, pod wpływem narastających sił wewnętrznych rozciągających, spowodowanych klinowatym kształtem śrubokręta, zostaje przerwana jej ciągłość w mjejscu przyłożenia śrubokręta. ;-) (nudzi mi się)
-
Moja Haplopelma lividum (samica) jeszcze nie zrobila zadnego tunelu, natomiast oblednie robi sieci... Jej terrarium wyglada jak terra Ch. cyanopubescens..... A mala H. lividum za to kopie jak wariatka. Ostatnio widzialam ja, jak przenosilam ptaszora do wiekszego pojemnika... To bylo jakies 3 miesiace temu... Ale swierszcze znikaja i rosnie liczba tuneli, wiec pajak gdzies tam jest i ma sie dobrze...
-
Hmm
Z tego, co wiem, to dorosle maja wlasnie o wiele wieksza tendencje do robienia sieci, niz male, ktore lubuja sie w kopaniu
-
Ludzie też jak są mali to lubują sie w kopaniu... w piaskownicy :-).
-
Moja (L7) niestety kopie. I to w dosc dziwny sposob. C.crawshai (kolejne porownanie do nich.. nie wiem czemu.. robia ogromne tunele ze sporym wejsciem. Cobalt wlazl w cos co wydlumalem mu palcem ledwo sie tam zmiescil i zabudowal dokladnie wszystko pajeczyna. Stawialem na wylinke ale nie (pozatym ma za idealne ubarwienie przy L7 wiec wnioskuje ze dopiero co jest po wylince..).
PS. Jest to jedyny pajak w mojej kolekcji ktorego sie boje i mam w stosunku do niej respekt. Przy podobnej wielkosci P.rufilacie otwieram pudlo i bez problemowo grzebie w srodku. H.lividum... hmm widzialem i bylem juz swiadkiem "malej" akcji i wole robic wszelkiego rodzaju podawanie pokarmu czy ew. porzadki szybko, delikatnie i z wyczuciem. Nie obliczalny pajak :-)
-
Uprawnienia umieszczania postów