-
light/dark form? (H.lividum)
Od czasu do czasu na zagranicznych giełdach osoby, które mają na sprzedaż Haplopelma lividum dopisują "dark form" albo "light form". Czy może mi ktoś powiedzieć jakie są różnice w wyglądzie tych form? Przyszła pora na wymianę substratu więc wyjąłem z terrarium samiczkę i pstryknąłem kilka fotek (załącznik). Do której formy należy ta samiczka? Proszę zwrócić uwagę na odwłok, który jest pokryty ciemnymi paskami na beżowym tle. W internecie są zdjęcia samic z odwłokiem prawie całkowicie pokrytym niebieskim futerkiem, np. tu: http://www.tarantulas.ru/photo/Haplo...dum_5_foto.htm. Czy to są właśnie te dwie formy barwne?
-
Re: light/dark form? (H.lividum)
Nie wiem czy istnieje jaka kolwiek roznica... Moze sama roznica wybarwienia polega jednoczesnie na roznicy wieku. Jedno jest pewne. Zdjecie z Twojego linka (nie zalacznika..) jest przekolorowane (podobnie jak wiekszosc zdjec ze stron amerykanskich i caly bum na pewien gat. nowej poecilotheri :-)
Pozdrawiam
PS. To Twoje to ktora L?
-
hmm
Ja z kolei slyszalem o dark i light form, natomiast z reguly roznica w intensywnosci niebieskiego ubarwienia pajaka zalezy od kata padania swiatla. Photoshop tez moze wiele zdzialac.
-
intensywność koloru z tego co pamietam największa jest po wylince, ale glowy sobie za to uciąć niedam
-
RED-689 trudno mi powiedzieć po której wylince jest ten pajączek... Myślę że szykuje się teraz do 10-11 wylinki.
-
.....moze moze... a jeszcze lepiej jak w CS chodzily by pluginy i filtry od ver.7.0 ale to nie temat na to miejsce :-)
-
Z moich informacji z koleii wynika, ze kolor jest zalezny od plci w tym przypadku. To zdjecie chyba nie jest przejaskrawione, te pajaki uchodza za jedne z ladniejszych. Przejaskrawione moze byc to z zalacznika
-
Hm, musze powiedziec, ze moja dorosla, kilkuletnia samica H. lividum wyglada dokladnie jak z zalacznika pawcia..... Znaczy jak na tym zdjeciu w poscie... Kurcze, jakbym umiala zalaczac fotki, to bym podeslala zdjecie mojej lividum... Coz, kupno cyfry nie idzie w parze z umiejetnoscia obslugi kompa...ehhh....
-
Dokladnie a cala reszta wychodzi na to ze albo:
1. Zdjecia sa totalna mistyfikacja (klasyka uprawiana przez kolegow zza oceanu przy "topowych")...
2. Nie mielismy dark form.....
A moze z podobnej aczkolwiek troszke innej bajki...
Selenocosmia hainana = H. schmiti "DARK FORM"
Selenocosmia huwena = H.schmiti "LIGHT FORM"
Czy jestem w bledzie? Jezeli sie myle poprawcie mnie.
-
A tu jest takie imo bardziej prawdopodobne zdjecie. Zreszta cytat z opisow z tej stronki (najciemniej zawsze pod latarnia ) :
"Młode stalowoszare, samice po 5-6 wylince przyjmują kolor niebieski (samce są stalowoszare!)."
Uprawnienia umieszczania postów