Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: light/dark form? (H.lividum)

Re: light/dark form? (H.lividum)

Samcem to ona nie jest. Teraz zakładam dwie możliwości:

1. Stalowoszary kolor odwłoka samicy zanika wraz z wiekiem (moja samica jest jeszcze młoda).
    2. Faktycznie trafiła mi się inna forma barwna, której istnienie potwierdza ta stronka: http://www.birdspiders.com/index.cfm...cies&varTerm=H . Moja samiczka jest bardziej podobna do tej: "Haplopelma lividum Smith, 1996, female (light form)"

[RED-689]
    Guest

GHmmmmmmmm... wlasnie odebralem "Voraxowa" H.lividum L7... Dupe ma szara w pasy i uznaje ze bedzie miala taka do konca zycia. Prawdopodobnie w PL mielismy do tej pory tylko jasna forme (mi szczerze poboba sie jakos bardziej... nie wiem czemu moze za duzo niebieskiego u mnie w pudlach i terrach

Z ciekawostek i pierwszych obserwacji to.... nie spodziewalem sie (porownuje do moich C. crawshayi ktore nawet przy L9 nie robia mi takich numerow..) ze bedzie tak sprawnie i szypko popierdalac po sciankach pudla i ze bedzie chciala zwiedzic.... moja reke Po blizszym poznaniu naszczescie bez usciskow i buziakow zostala "nakryta".

Hehe jak 1 raz swoją przeniosłem do słoika to też mi gały wyszły na zewnątrz... Momentelnie wbiegła po ściance słoiczka i smykła na zewnątrz. Jakieś dziwne te łapska mają, że po szkle bez problemów dreptają

[RED-689]
    Guest

Centralnie czegos takiego jeszcze nie widzialem... nie wiem moze nie ma w tym specjalnie nic wielkiego ale nawet moje Poecilotherie (ktore ze wzgledu na swoja nature powinny skakac itp) nie robia takich harcow. Po otwiarciu pudla robia tak jak pies na wsi jak krzyknie sie na niego "BUDA!" :-) Nie zebym je tam zaraz terroryzowal ale tak maja. Cobalt najwyrazniej nie i jeszcze do teraz mam wrazenie ze cos po mnie chodzi... a nie jest to moj pierwszy ptasznik (nawet z tak zakreconych gat.).

Hwarang, zamiesciles fotke mojej Haplopelma lividum... Tej mlodszej. Widze ze byles na www.ptaszniki.prv.pl.... Starsza lividum jest ciemnoniebieska, tylko odwlok ma troche jasniejszy. A tak na marginesie - prosze sie wymieniona stronka nie bardzo przejmowac, bo jest prawie nieaktualna. Powstaje nowa, tym razem z fotkami mojego autorstwa.......

Atrax Robustus
    Guest

Moja lividum tez jest najprawdopodobnie ta light form. W kazdym razie ma bardzo podobne ubarwienie do tej ze zdjecia, ale przy manipulacjach z oswietleniem, kolor odnozy jest o wiele wyrazniejszy.

[RED-689]
    Guest

Tzn jakie swiatlo stosujesz? Ja nie moge jakos uzyskac tego efektu. Nogi ma blekitne tylko przy swietle dziennym.

Do foty ustawilam oswietlenie halogenowe bez lampy blyskowej z aparatu. Ale dzisiaj robilam zdjecia z sama lampa blyskowa (aparat cyf. Minolta Dimage Z1) i wyszlo podobnie.

Hm, czyzbym miala tzw. dark form? Kurde, jak tu sie wstawia zdjecia...................... Czy trzeba miec wlasny serwer, jak w przypadku terrarystyki?

Awi jak chcesz wstawić fotke do załącznika to nie musisz mieć serwera. Po prostu klikasz na "Wybierz" pod tematem Twojego posta i wybierasz fotke z dysku twardego. Zaznaczasz ją i następnie bierzesz "otwórz". Dalej normalnie wysyłasz posta z tym załącznikiem. Fotka nie może być większa niż 70 KB. Jeśli jest większa to należy ją skompresować, albo zmniejszyć rozmiary. Prawda że proste

Uprawnienia umieszczania postów