-
Alergia
No właśnie jak sprawdzić czy jest się uczulonym na jad albo wloski pajaków ?? Oczywiście nie pchając łap do terrarium w celach doświadczalnych :P Mam alergie na trawy, kurz i chemikalia, ale z sierścią itp. nie miałem problemów.
-
Re: Alergia
w polsce raczej niezrobisz żadnych badań, jedynym sposobem jest sprawdzić na sobie
-
To,że nie jest się uczulonym na sierść a nawet na jad np.osy nie świadczy o tym,że niema się uczulenia na jad ptasznika.Z tego co wiem to trzeba przeprowadzać specjalistyczne badania co w Polsce niestety nie jest proste,żeby nie powiedzieć niemożliwe.Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo,że osoba uczulona na ukąszenia owadów będzie również ciężko znosić ukąszenie przez ptasznika.
-
No właśnie wiem że w Polsce nie ma możliwości sprawdzić tego w żaden sposób. Na szczęście po ukąszeniach pszczół czy mrówek (zdarzało się :P ) nie miałem odczynów, ale czytając wątek o pterinochilusach zacząłem sie zastanawiać. Był ktoś może ukąszony przez irminie ??
-
ehhh, wątek o poecilotheriach miało być :P
-
ja jestem uczuony na wiele rzeczy.. ale nie na zwierzęta całe szczęście żądliło mnie chyba wszystko co się da(prócz skorpionów i ptaszników :P) i mam psa.. jestem uczulony tylko na sierść tych zasranych kotów :[
-
mam pomysl jak mozna sprawdzic czy jest sie uczulonym na jad ptasznikow:
1. zdobyc troche jadu ptasznika (slabego)
2. pozadnie go rozcieczyc np 1:20
3. wstrzyknac sobie troszeczke pod skore (plytko)
PS jak zdobede troche jadu mojej brachypelmy to tak zrobie
-
king. Masz rację. Pod warunkiem, że zrobisz to w poradni alergologicznej.
Zauważmy, że zależy Ci na wiarygodnym wyniku i pożądnym teście.
poza tym - jeżeli wystąpi reakcja uczuleniowa to co wtedy??
Pobranie próbki jadu: nic prostszego - po prostu zabierz pająkowi nasyconego jadem świerszcza.
No, istnieje prawdopodobieństwo, że będziesz uczulony na świerszcza, ale to też można wykluczyć.Alergolog powinien zrobić bez problemu taki test.
Poniżej more info - nie wymądrzam się więcej - to od mądrego gościa...
http://www.terrarystyka.com.pl/forum...ighlight=testy
-
jak zdobede jad(nie swierszcza z jadem) to sie wybiore. czy jak ma uczulenie to od tak malej dawki moze mi sie cos stac, myslalem ze wystopi tylko malutkie opuchniecie
-
Opuchnięcie możesz mieć, ale nie całkiem malutkie. Nie masz pewności, jak Twój organizm zareaguje na jad ptaszora. Po drugie jad każdego ptaszora jest inny i inna może być reakcja organizmu.
Uprawnienia umieszczania postów