Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Zaatakowani przez Regalisa ?

Mieszany widok

Zaatakowani przez Regalisa ?

Czy ktoś został ugryziony przez Poecilotherie Regalisa lub inne ptaszniki z gatunku Poecilotheria ?
    Jak działa jego jad ?

Atrax Robustus
    Guest

Re: Zaatakowani przez Regalisa ?

To neurotoksyna, mogaca wywolac czesciowy paraliz oraz pewne dlugotrwale problemy z motoryka... nie wspomninajac o silnym bolu w miejscu ukaszenia i goraczce.
    Czasem nie jest tak zle, ale gdyby dochodzilo do zaburzen swiadomosci, nalezy wezwac pogotowie.

serafin wolny
    Guest

Wpisz w wyszukiwarce "Ukąszenia" tam jest opis gościa,który został ugryziony przez Poecilotherie ornate.

jak wygląda ukąszenie Poecilotheri wie najlepiej Vorax sam Wam powie ;-)

Pozdrawiam
    Serpent

WITAM
    A więc ja doznałem tego przypadku!!
    A mianowicie, ugryzła mnie p.ornata ale naszczęście mała po ok 3-4 wylince!
    Początkowo nawet o ty ni wiedziałem!
    Po kilku godzinach zaczeła mi puchnąć ręka, dostałem dość silnych dreszczy i temperatury ok 42 stopni! myślałem na początku że to przeziębienie, ale po tem przypomniałem sobie że podczas przeprowadzki pająka do innego pojemnika , wskoczyła mi na ręke i wtedy mogła nie ukąsić! faktycznie miałem dwa malutki ślady po ukąszeniu!
    Ale na szczęsćie skończyło sie to kilkudniową opuchlizną i gorączką z dreszczami!
    Oczywiście w czasie kuracji pidawałem sobie calcium w płynie dla złagodzenia objawów!
    ALE HODOWCY!!!
    UWAZAJCIE PRZY PRACACH PODCZAS PRACY PRZY TYCH PAJĄKACH BO NAPRAWDE NIE MA CO TEGO LEKCEWAŻYĆ BO JAD MOŻE TRAFIĆ NA ALERGIKA!!!
    A WTEDY TO JUŻ INNA HISTORIA BYŁA BY OPISANA!!!!!

[RED-689]
    Guest

Pocieszaj pocieszaj hehe....
    Do 23roku zycia nie mialem zadnej alergi. Malujac WODNO ROZCIECZALNA farba dostalem plam.... pierwszy raz w zyciu. Rok pozniej prawie nie moglem oddychac w lato. Od 24roku do 29 nie stalo sie nic pomijajac pojawienie sie gat. C.crawshayi, P.rufilata, P.ornata, P.regalis (moze jak sie uda P. metallica? Staraj sie :-) ...cobalt w drodze. Wiem jedno. Penseta min. 50cm + 100% uwaga. Przyjalem jedna zasade - nie pakuje lap w terraria i pudla z pajakami jezeli mam gorszy dzien, jestem zmeczony itp (nauka na bledach :-)

Pozdrawiam

[RED-689]
    Guest

....a jezeli juz chodzi o P. regalis to wydaje mi sie ze jest to najspokojniejsza z Poecilotheri.

Wielkie dzięki za odpowiedź. Miałem zamiar sobie kupić Poecilotherie regalisa, ale widze że na razie sobie odpuszcze
    Nie jestem uczulony na jad, ale jednak ukąszenie przez tego pająka nie należy do ciekawych i przyjemnych

serafin wolny
    Guest

Posiadam P.ornate po 10 wyl.,ale to jest pająk z którym obchodzę się inaczej niż z wszystkimi moimi pająkami.Tak jak pisał RED-689 tylko długa penseta+inne urządzenia własnego projektu,pełna koncentracja i pilnuję się aby nie popaść w rutynę.

Uprawnienia umieszczania postów