-
B.Smithi i co dalej?
Mamy od września B. smithi. Według hodowcy miał być L3, ale nie bardzo możemy się doliczyć, bo jest malusieńki (ma jakieś 5 mm, razem z odnóżami). Mamy kłopot z karmieniem. Świerszcze są chyba zbyt obszerne, jak na możliwości pajączka. Dostaje mączniaki. Czekamy na wylinkę, ale jemu się za bardzo nie chce, a to już tyle czasu minęło. Wilgotność ma odpowiednią i temperaturę chyba też. Inne pajączki w tych samych warunkach już przeszły wylinkę. A ten (albo ta) się ociąga. Jak długo to może potrwać?
-
Re: B.Smithi i co dalej?
Witam!
5 mm to troche za malo, jak na 3 wylinke. Z tego, co pamietam, to moja smithi L3 miala 1,3...1,5 cm cialka. Moze chodzilo Ci o 5 cm?
Przyznam, ze ja z karmieniem mialem bardzo podobny problem i moj ptasznik nie jadl nic przez caly miesiac (to bylo gdzies ponad rok temu). Kiedys sie martwilem, ale teraz bagatelizuje wszelkie glodowki, zamykajac je w klamre o nazwie "wylinka", albo "dietka"
Nie musisz sie martwic. .to moze potrwac nawet do miesiaca.
-
...a za duze swierszcze mozna kroic na częsci i małe pajączki tez ładnie jedzą.
-
Jak chodzi o jedzonko, to już się nie martwimy tak bardzo, bo maleństwo jest żwawe i chyba zdrowe, ale tak długo nie przechodzi wylinki? Co do wielkości, to naprawdę 5 mm. To jest drobiazg, który jest ledwo widoczny na podłożu.
-
Pozwolcie, ze sie tez sie wetne tu ze swoim pytaniem. Czy sa jakies zewnetrzne oznaki, ze pajak jest glodny? Metoda wkladania i wyjmowania pokarmu jakos mnie nie przekonuje, swierszcz zawsze gdzies wlezie i stresuje pajaka, psuje pajeczyny i kawal norki. Mysle, ze to moze powodowac, ze nie chce moja paskuda zmienic skorki. Nawet jak wieczorem wychyla sie z norki, to nie chce nic upolowac. Wiec czy sa jakies charakterystyczne oznaki, ze pajak jest glodny??
werni
-
Tez brałem z kumplem dwa B.Smithi po 3 wyl we wrzesniu. Jego przeszedl juz z 2 tyg temu wylinke. A moj jakos sie nie spieszy a warunki ma takie same.
-
ja mam schmitke od wrzesnia i jak narazie z wylinka ni hu hu...tez nie wiem dlaczego...natomiast geniculata i albopilosum rosna jak na drozdzach
-
5mm to moim zdaniem raczej napewno nie jest pajak L3, wiem zaraz powiecie ze to moze karzel jakis, ale ja mam tez karly L3, natomiast nie sa one mniejsze niz 1cm. Napewno sprzedawca nabil Cie w butelke, miejmy nadzieje ze tylko w kwestii wylinek, a nie gatunku pajaka (pajak krzyzak) ...Natomiast jesli chodzi o wylinke, to musisz sie uzbroic w cierpliwosc. Moje Smithi nic nie jadly przez 3 tygodnie, nie mialy wylinki ale sie tym nie martwie, chociaz zastanawiajace jest, ze taki maly pajak, jak Twoj nie przeszedl jeszcze wylinki. Pozdrawiam i zycze wielu sukcesow :> :P
-
Ta smithi napewno nie jest po 3 wyl. ja mam smithi po 3 i jest "nieco" wieksza ;]
Wasza smtihi jest prawdopodobnie po 1/2 wyl - w zaleznosci od warunkow jakie miala
-
Dlatego nie kupujemy w sklepie tylko u kochanych sprzedawcow na terrarium.com.pl i terrarystyce.pl
Uprawnienia umieszczania postów