-
Albopilosum
Witam Wszystkich,
problem czy nie problem mam taki - kupiłem albopilosum 5L od nieznajomego - ktory mial go 3 tygodnie. Pajak jest zdrowy i jest ok. Mam go 3 dni i juz w 2 dniu zjadl 2 swierszczyki. - Kolorystyka - ciemny, odwłok - prawie bez włosków i połyskowy => wskazywałoby na wylinkę która ma nastąpić niebawem. Wszystko ok - tylko od wczoraj pajak (mieszka w dużej, prawie całej skorupie orzecha włoskiego) - zaczał się barykadować - najpierw wyrzucił z orzecha wyścielający go papier higieniczny organiczny - a potem zaczął robić sieć zasłaniającą wejście (oczywiście są to jakieśtam nitki które chyba mają tylko na celu ostrzeżenie - NIE WCHODZIĆ.)
Tak to wygląda.
Moje wątpliwości:
1. moja poprzednia albopilosum zawsze (od 3L ją mialem) przestawala jesc na jakieś 2 tygodnie zanim zaczela sie krzątać z siecią i nabierać czarnych kolorków - ta natomiast zjadła 2 świerszczyki i to niby przed wylinką. Jest jużprawie cała czarna i odwłok błyszczy. - CZY TO NORMALNE?
2.CZY TO BĘDZIE WYLINKA ?
3. CZY PAJĄK MOŻE PRZYJMOWAĆ POKARM ZARAZ PRZED WYLINKĄ ?
4. Czy ktoś miał cośpodobnego z albopilosum?
(Oprócz b.albopilosum hoduję 2 smithi (4L i 7L), 1 vagans (3L) i nigdy nie miałem takich objawów)
Proszę o radę.....
Pozdrawiam wszystkich
-
Re: Albopilosum
bycmoze ukrycie sie w kryjowce i zabarykadowanie jest efektem niskiej temperatury chociaz moj zyje w pokojowej i nic mu nie jest i ma sie dobrze
a moze szykuje sie do wylinki a pokarmu przed wylinka na sile mu nie wcisniesz bo i tak nie zje
a przed wylinka u mojego kedziora na odwloku widac taka czarna plamke i co najmniej tydzien przed a nawet wiecej nic nie chce jesc
a pozatym pajaki maja swoje dziwne chumry i potrafia przez jakis czas gdzies sie schowac i nie wychodzic
moj kiedys tez siedzial przez dlugi czas w kryjowce i zabarykadowal wejscie nie pajeczyna ale ziemia z terra ale po jakims czasie sam wyszedl
bedzie ok
pozdroofka
-
jezeli jest tlusty, ciemny to raczej na pewno przygotowywuje sie do wylinki...moja albopilosa zaraz przed faktycznie nie je...ale wyscielanie siecia kryjowki i zamykanie to znak od Boga ze niedlugo bedziesz mial nieco wiekszego obcego w terra...tylko u trzymaj odpowiednia wilgotnosc i temperature ok 25 stopni i za kilka/kilkanascie dni bedziesz szczesliwy
-
Zgadza sie to prawdopodobnie wylinka pajaki zwykle przed wylinka "zaszywaja" sie w jakiejs norce/korytarzyku i tam przechodza wylinke przez ten czas nic nie jedza, sa spokojniejsze mnie ruchliwe itp
-
moj ostatnio 3 razy sie w ten sposob zakopywal i 3 razy odkopywal :P
az w koncu zakopla sie na dobre i siedzi tam juz 2 dni !
a c odo twojeg pytania czy pajak moze cos zjesc np. na dzien przed wilinka - oczywiscie ze moze , sam mialem taki przypadek jak pajaka zjadla swierszcza a na nastepny dzien wilinial !!!
Pozdrawiam ! Kuba
-
rzadko pajak w ostatniej chwili przed wylinka wrzuca cos na kieł, ale jednak sie zdrzaja takie przypadki :P
-
wlasnie to chcialem powiedziec :P ) heheh
Pozdrawiam ! Kuba
-
lol
-
Nie bede sie kompromitowal z postrem w stylu: tak to wylinka...bo ..tak - to jest wylinka
Sprawdz FAQ i opis gatunku lub archiwum. To powinno rozwiac Twoje watpliwosci.
Za to dopisze sie z tym, ze moje pajaki gloduja przed wylinka przez pewien okres, a tuz przed wylinka potrafia zjesc z 3 swierszcze (ostatnio smithi zjadla na 9h przed wylinka).
-
Wiecie co moja mała zrobiła przez tą noc ? - jeszcze nie widziałem żeby kędzierzawiec tak budował - ona nie kopie - tylko buduje !!!!
wyobraźcie sobie (niestety nie mam zdjęcia) terra 10x10 z 3cm warstwą torfu a w rogu jest skorupa orzecha włoskiego (nie połówka tylko cała z odpiłowanym wejściem) ...
Otórz mój pajączek wybrał większość torfu z drugiej strony terra i "oblepił" tą skorupę z każdej strony - po prostu ją osłonił całą i nadbudował, umocnił siecią - i cały czas to ulepsza ..... moje zdumienie było ogromne!!!!
Czy to oznacza że jest mu za zimno ?
Czy po prostu szykuje się do jakiejś niespotykanej akcji typu "portójna wylinka" ;D?
Pozdrawiam Was
Uprawnienia umieszczania postów