Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Który z nich to wiosłonogi??

Kafares
    Guest

Który z nich to wiosłonogi??

Witam! Może moje pytanie rozśmieszsy wiekszość terrarytsów ale mam dylemat. Wiem że Stromatopelma calceatum jest tak nazywany ale gdzieś słyszałem że Eucratoscelus pachypus jest nazywany ptasznikiem wiosłonogim(załącznik). Prosze rozwiejcie moje wątpliwosci i z góry dzieki za odpowiedzi.

Re: Który z nich to wiosłonogi??

Wisłonogi to jedna z głupszych nazw dla ptasznikow jakie slyszalam...

dziwnie wygląda...

hm...

paaanie! daj pan spokój!

Wg. Budziszewskiego to S.calceatum.

hehe - dziwna nazwa :> wioslonogi :P smieszne ale coz... lepsze nazwy lacinskie :P

Kafares (i inne osoby lubiące pol. nazwy) dać sobie spokój najlepiej z nimi pająk się nazywa tak jaka jest jego nazwa łacińska to utródnia tylko życie spróbujcie wejść na jakieś zagraniczne www (niestety niemam linków ale się z takimi spotkałem) że wchodzi się a tam np. niemieckie albo francuskie, angielskie itd. nazwy i ręce można tylko rozłożyć bo niewiemy o co chodzi a jeżeli łacińskie to wiadomo od razu właśnie po to jest łacina min. w świecie naukowym i nie tylko żeby się ją posługiwać to język międzynarodowy i uważam że tak powinno być a nazwy polskie niech pozostaną dla laickich sklepów zoologicznych.

Pozdrawiam
    Serpent

Atrax Robustus
    Guest

Podpisuje sie pod Serpentem.
    Jednak takie okreslenie, jak "kedzior" chyba weszlo forumowiczom juz w krew
    To jedna z nielicznych nazw, ktora nie brzmi smiesznie lub obco przy czytaniu.
    Np. pol roku temu ktos mnie zapytal o ptasznika wenezuelskiego...to wytrzeszczylem galy i na tym sie skonczylo. irminia - ... wenezuelski..hmm.
    Nie wnikajmy w polskie nazewnictwo :].

walter
    Guest

... jeżeli łacińskie to wiadomo od razu właśnie po to jest łacina min. w świecie naukowym ...
    ... akurat ok. 90% naukowych nazw ptasznikow pochodzi z greki lub mieszaniny greki z lacina.
    Jesli chodzi o ptasznika "wioslonogiegio" ... jest to faktycznie chyba jedna z najglupszych mozliwych nazw - dorownuje jej jedynie chyba tylko ptasznik "straszliwy" ))

Uprawnienia umieszczania postów