-
Re: Czerowna zarowka
Trzeba rozrozniac kolor od barwy. To ze zarowka bedzie pomalowana na czerwono nie znaczy, ze bedzie wydzielac czerwone pasmo swiatla... Takie czerwone zarowki, ktorych faktycznie pajaki nie widza, to tzw. "kwoki", ale to droga rzecz. Daje bardzo mocne swiatlo, czerwonej barwy. Pomalowana zarowka bedzie zwykla, pomalowana zarowka.....
-
dokładnie tak jak mowi awi... światło czerwone daje tylko żarówka z barwionego szkła.. nie malowanego a poprostu czerwonego.. polecam żarowki Zoomed. ale jak tez powiedziala awikularia jest to droga sprawa.. ja kupilem zarowke za 50 zł i jestem baaarrdzo zadowolony :P
-
o i tu sie zgadzamz Awikularia....mam czerwona lustrzanke...i nie ma bata ...pajaki reaguja na nia...mam tez mala 15 jakiejs dziwnej firmy/nie pamietam/- daje ciemne swiatlo...i pajaczki zachowuja sie zdecydowanie inaczej na nia reaguja...ale to i tak nic nie rozwiazuje....nie ludzcie sie czerwone zarowki kupione w casroramie czy obi....daj takie swiatlo ktorego pajaki nie widza...guzik prawda..
to ze zarowka pomalowana jest na czerwono..np. taka jak na "choinke" wcale nie daja swiatla o takiej dlugosci fali...ona daje tylko takie wrazenie...byc moze pochlania tylko czesc widzialnego swiatla//zarowka pomalowana na fioletowa wcale nie daje ultrafioletu...//...tak naprawde to nalezaloby zamontowac przed zarowka/nawet zwykla/ filtr optyczny, ktory pochlania wszystko oprocz swiatla czerwonego...tzn.musi przepuszczac czerwone...na dodatek tych filtrow tez jest sporo i daja rozne czerwone swiatlo...przeciez zakres swiatla czerwonego ma jakas szerokosc...i tez pytanie jakiego pasma pajaki nie widza...i czy wszystkie gatunki nie widza tego samego...pasma.../przeciez rozne rodzaje pajakow maja roznie zbudowane oczy..., rozna liczebe tych oczow itp.../...polecam fitlry ze specjalnego szkla kupine w specjalistycznych sklepach fotograficznych zamontowane przed zarowka...moze sie myle ...ja jestem tylko chemikiem))
pozdro
-
n3.....no wlasnie nie malowane a ze specjalnego szkla...., lub filtry i pewnie jeszcze lepiej
-
tylko czerwonego nie widzi, bo mnie by sie podobał zielony:-) fajnie by to wyglądało podobnie jak z niebieskim, widzi czy nie widzi tych kolorów:-)??
-
Z tego, co mi wiadomo, pajaki sa tylko slepe na czerwone pasmo swiatla.
-
to założe mu czerwone okulary i bedzie git:-)
-
Nie sprawdzalem czy innych nie widzi. Własciwie to jezeli chodzi o ścisłośc, nie mozemy bez odpowiednich badan stwierdzic czy ptasznik widzi fale promieniowania elektromagnetycznego o danym zakresie długości czy nie. Jedyne co możemy wykazać to czy mu to przeszkaza w widoczny sposob czy pozostaje tez obojętny (np. nie chowa sie do kryjowki podczas pracy lampy). Nie ma sensu tutaj rozwazac dalej aspektow fizycznych (czesciowo moja dzialka ;>), poniewaz poprzednicy juz powiedzieli wiekszosc. Kłocilbym sie troche z Awikularią czy tylko jezeli chodzi o kwoki to jedyne zrodlo niezauwazalnego dla ptasznikow światła.
Math, faktycznie lustrzanki czerwone typu "spot" to porazka, ale tego nie mozna nawet nazwać czerwonym kolorem, a co dopiero barwą
Dodam, ze mam małą czerwona "kulke" (fabrycznie malowana) i zarowno nie przeszkadza ptasznikom, jak i gekonowi. Oczywiscie, faktem jest ze zwykla farba nie przefiltruje nam swiatla, tak by emitowała tylko i wylącznie czerwoną barwe, jednak jak wspomnialem wczesniej, nie przeszkadza to pająkom, a o to przeciez nam chodzi.
-
git to będzie jak mu dres założysz...
-
Nie wie kupilem teraz jakas zarowke Philips Partytone 15 wat.Zobaczymy jak to bedzie narazie nie mam 5 dych na takie cos
Uprawnienia umieszczania postów