Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: albopilosum

michał ptasznik
    Guest

albopilosum

Mam taki problem. Mój JULEK (brachypelma albopilosum) zaszył się w skrytce z kory i siedzi juz tam 3 dni. Zrobił sobie murek z torfu prześwity oblepił pajęczyną. I teraz problem na korze pojawiła się pleśń. Nie wiem co pająk tam robi może ma wylinke i boję się wymienić korę.Co robić.

Kafares
    Guest

Re: albopilosum

Witam! No to rzeczywiscie masz problem:-(( Hmm pomyślmy. Może spróbuj ostrożnie oczyścić miejsce zarośnięte pleśnią patyczkiem do czyszczenia uszu zanurzonym w alhkocholu. A i możesz obniżyć wiglotność w terra. Pająkowi nic nie powinno być bo w ktyjówkach mają zawsze większą wilgotność. hmm ale z tego co wiem to brachypelmy przechodzą wylinke poza swoimi kryjówkami. Zaczekaj jednak na wypowiedzi bardziej dośiadczonych hodowców.

Pozdrawiam wszystkich terrarystów
    Psalmopoeus cambridgei x2 L6 - Fafik i Kafik
    Brachypelma boehmei L7 - Bombik
    Chromatopelma cyaneopubescens L1 - Chromik
    Aphonopelma seemanni L2 - Pipek

Zalezy ile tej plesni jest. Jak mało to nie przejmuj sie niczym. Po prostu nie podlewaj mu kryjowki, a terra zraszaj w przeciwleglym rogu. Napisz jeszcze po ktorej wylince jast pająk i kiedy mial ostatnią. Gdyby nawet przeszla na niego plesn to i tak zrzuci ją z wylinką. Jezeli siedzi tam od 3 dni to mysle ze spokojnie mozesz tę kore podniesc, jezeli nie bylo oznak ze na dniach bedzie liniał. Ja bym na Twoim miejscu mimo wszystko wywalił ta kore odrazu i problem z głowy.

michał ptasznik
    Guest

właśnie to zrobiłem wywaliłem kore i wstawiłem nową nawet lepiej wygląda !!!!!!!

moja albopilosum przechodzi w kryjowce....ile mozesz tyle wyczysc delikatnie...zeby go niezbyt niepokoic..

ja sie bawilem korai tego typu historiami...teraz jednak wole kryjowke z malej glinianej doniczki...zero plesni...i wszyscy szczesliwi...murinusowi daje kore bo on ma sucho ...ale kedzior...to nie za bardzo

Moje murinusy ( i nie tylko ) maja w terra zwykłe korzenie i pleśń o dziwo sie nie pojawia, do tego murinusy robia super korytarze dzieki tym korzenią - polecam

_INVISIBLE_
    Guest

hmm. ja u wrzystkim mam kore w terra na szybie i jakos plesni nie ma nic ...!!!!!

hmm...u Mnie tez w ogole nie ma plesni ( u pajeczakow - u wezy raz za czas sie pojawia :/ ) wiec mam problem z glowy

Atrax Robustus
    Guest

Rammstein1 - bo w terra murinusow masz na pewno niska wilgotnosc

Ja jak mam wysoka wilgotnosc, to plesn pojawia sie (uwaga) ZAWSZE.
    Ale ostatnio przestala sie mimo wszystko pojawiac, bo zaczalem zanurzac drewniane elementy w wosku, w miejscu w ktorym stykaja sie z podlozem.

Uprawnienia umieszczania postów