Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: The Convention on International....

Re: The Convention on International....

Ktoś już o tym pisał w dziale CITES/REJESTRACJA: 5000 kary za gatunek lub 3 miechy więzienia.
    Ja jutro ide odebrać papierki na moje pajączki (38 zł w dupe).

walter
    Guest

Dobra ... poczytalem sobie troche (na co zazwyczaj mam malo czasu) i jesli dobrze zrozumialem, obowiazek rejestracji dotyczy tylko i wylacznie gatunkow objetych Konwencja CITES ... czy moze sie myle?

W dalszym ciagu natomiast niebardzo rozumiem CEL takowej rejestracji.
    W jakich krajach jeszcze obowiazuje REJESTRACJA zwierzat CITES'owych - czy tylko w Polsce?

Zastanawiam sie, jakimi kwalifikacjami powinni dysponowac ludzie kontrolujacy, czy (dajmy na to) B. boehmei podlega rejestracji, jesli zlapany na goracym uczynku przestepca, posiadacz w/w ptasznika uprze sie, ze to jest Aphonopelma bicoloratum, ktora nie jest wyszczegolniona w spisie CITES a ktora wyglada prawie identycznie?

Watpie zreszta, czy taki kontroler bedzie w stanie odroznic CITES'owa B. smithi od nie-CITES'owej P. regalis ... ;-))))

a ja slucham i ktos ma cos do tego?

"obowiazek rejestracji dotyczy tylko i wylacznie gatunkow objetych Konwencja CITES ... czy moze sie myle?"

masz racje

"5000 kary za gatunek lub 3 miechy więzienia.
    Ja jutro ide odebrać papierki na moje pajączki (38 zł w dupe). "

to ja troche bym posiedzial - teraz i tak nie mam kasy na rejestracje - zgadnijcie dlaczego...? - of koz...zamowilem nowe pajaczki a o rejestracje bede sie martwil albo pozniej albo w wiezieniu

lol

Walter, zdaje sie ze na terrarystyce Armal dokladnie przedstawil problem rejestracji. A poza Polską wiem ze swoje zwierzeta maja obowiazek rejestrowac Czesi i Niemcy. Nasza rejestracja powstala na bazie niemieckiej.

Walter tez staram sie zrozumiec parę rzeczy. Były opinie, że bezkręgowców nie trzeba będzie rejestrować.

Nie sądzę, aby problem był w pojedynczych pająkach - zresztą, ja też się uprę, że moj kędzior to l. parahybana i co?? Myślisz, że ktoś to sprawdzi.

Jeżeli jednak spojrzymy na konwencję i obowiązek rejestracji trochę inaczej - to nie wygląda już tak źle, a sam przepis ma swój sens.

Nietrudno sobie wytłumaczyć chęć uregulowania handlu dzikimi zwierzętami (roślinami też): setki ich pdają po drodze, zanim trafią do nas. CITES jasno określa skąd zwierze pochodzi - może te pająki znalazły się tam bez sensu, ale inne większe (ptaki, gady) można jakoś zrozumieć.

Przepisy takie obowiązują na całym świecie. Zobaczymy - dotrze się, parę absurdów po drodze, małá nowelizacja ustawy, bałagan, potem jeszcze coś i będzie OK!!! Dont' worry
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów