Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Zamieszka ze mna skorpion

Zamieszka ze mna skorpion

Od jutra zamieskza u mnie skorpion.Mam kilka pytan dotyczacych jego terrarium.
    Przez ile czasu powinna byc wlaczona zarowka w dzien????Chcialbym na noc wlaczac zarowke czerwona-czy bedzie dawala odpowiednia ilosc ciepla????Czy musi byc to specjalna zarowka czy wystarczy zwykla pomalowac na czerwono?Widzialem w sklepie zarowke ktora imituje swiatlo ksiezyca(tak bylo napisane na opakowaniu).Czy nie bedzie wlasciwsza?????

Re: Zamieszka ze mna skorpion

Skorpion powinien mieć dobową zmienność oświetlenia zbliżoną do natralnej. Jeśli masz możliwość utrzymania odpowiedniej tempetarury, to nie potrzebujesz infraredu, chyba, że chcesz obserwować w nocy, wtedy wystarczy pomalowana żarówka. Zwróć uwagę na notatki hodowlane: niektre gatunki powinny mieć niższą o kilka stopni temp. w nocy.

ja u mnie w terrarium z pandinusem non stop świece zarówke 15 w która można kupic za 3 zł w kazdym elektryku i płace za to 3 zł z groszami a zarówa swieci sia non stop wienc taka ci wystarczy i da odpowiednio dużo ciepła

2,46-15wat w carefurze :-)

ja moim pandinusom, euscorpiusom i innym grzeje 40, mają idealna temperature ( tylko w nocy spada do 25 st ale ogolnie jest ok ;D;D;D;D;D

walter
    Guest

Moje wszystkie skorpiony i pajaki maja stala temperature 26 - 29 ... tak mam ustawiony termostat w pokoju i to wszystko.
    Zadnego dogrzewania lampami, matami lub drutami.
    Zaden z moich stworow nie wyglada na nieszczesliwego z tego powodu.

Hmm ciągle mieć w pokoju tak ciepło... Skorpiony by to wytrzymały, ale nie ja :-).

koles ktory chodowal skorpiona mowil ze wlaczal zarowke na 4-5 godzin.w nocy nie stosowal oswietlenia jedynmie naturalne swiatlo.Poczytalem troszke i mniej wiecej wiem co on lubi a czego nie.mam nadzieje ze bedzie mu u mnie dobrze.pzdr

Zalezy od gatunku E. carpaticus 22 st P. imperator nawet do góra 40 st ( samica w ciazy ) ja swiecie Mojemu imperatorowi swiecie przez caly dzien 25 vat. i ma 28 st

Jest to skorpion cesarski.Sprawdzalem mu temp ma 24 stopnie.Zazmontuje mu mocniejsza zarowke zeby mial tak z 29-30.Jutro wezme sie za zrobienie czerwonego swiatla na noc.pzdr

Uprawnienia umieszczania postów