-
Re: temperatura a aktywnosc pajakow
w zimie mieszkalem w starej kamienicy z jgrzewaniem na prad bylo bardzozimno (rano ok 15 st). Wyjechalem na swieta i grzalka padla. Po powrocie moja rosea byla niesamowicie osowiala malo ruchliwa. Jestem pewien ze temperatura ma duz wplyw na ruchliwosc pajaka. Jezeli chodzi i ogrzewnie to ja obkleilem zewnetrzna strone butelki 5 litrowej kablem grzewczym 25 W podlaczona do termostatu Pdełko z pajakiem wstawilem do srodka (koncowke wlozylem do ponieszczenia pajaka. Takie rozwiazanie zapewnia idealna temoperature. Cena ok 50 zl. Jezeli chcesz ogrzewac żarówką to urzyj słabej żarówki ustawionej w pewnej odległości i albo eksperymentalnie dobierz taka odległość aby w środku nie była idealna temperatura albo kup termostat (wada światło bedzie sie co jakis czas włączac i wyłączac)
-
A ja o tej ruchliwosci, kiedy nie dogzewalem pajaka w lecie to byl wsumie taki troszke wolny i nie ruszal sie zbyt duzo, teraz ma temperature okolo 28 st. i lekkie tupniecie o podloge odrazu biegnie do swojej norki i sie chowa, jest baaaaaaaardzo ruchliwy.
-
UWAGA: mój koleś też chciał dogrzać maluchy pod 15 W żarówką. "Pod żarówką" potraktował zbyt dosłownie. Po 20 min u pająków zrobiło się cyba z 60 stopni. Nie przeżyły...
-
Ja mam 25W w odległości 15cm od pudełeczek z małymi pająkami i temperatura wynosi u nich 28C.
-
co do aktywności to nie ma się co przejmować niską temperaturą u mnie przez pewien okres ptaszniki były w temt. 15 stopni i prawidłowo jadły i zrzucały wylinki oraz uciekały jak sie je niepokoiło wiec nie ma powodów do obaw jednak niepolecam zmieniać szybko temp. np. z 30-35 stopni do 20 (szczególnie młodym pająkom) wtedy często giną.
Pozdrawiam
Serpent
Uprawnienia umieszczania postów