Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: problem-szyba przestała sie przesuwać

Mieszany widok

problem-szyba przestała sie przesuwać

Witam. Jedna z szybek, przestała sie suwać po plastikowej prowadnicy. Druga działa (dwie szybki na podwójnej prowadnicy, takie mijające sie ) Przetarłem obie szybki, od spodu kamycziem ściernym, super drobnym. Nic niepomogło tej zesputej. Co zrobić z tym ? Prosze o pomoc, i z góry dziękuje

Re: problem-szyba przestała sie przesuwać

jezeli prowadnica nie zostala uszkodzona to najlepiej zmien szybke

Jesli szyba była niedokładnie oszlifowana, to możliwe, że prowadnica się przetarła.

xav

no chyba sie przetarła prowadnica (choć niewidac na niej niczego) co teraz zrobić ? wymienić ja ? Może da sie ją jakos naprawić ? Szybki wymieniać nietrzeba raczej. Oszlifowałem ją

wymień prowadnice, tak będzie najlepiej

xav

Na 99 % prowadnica. Weź patyczek do czyszczenia uszu (taki waciany - jak nie masz to owiń zapałkę odrobiną waty) i przetrzyj prowadnice na mokro a potem na sucho. Jak już dokładnie oczyścisz to nie powinno być problemów. Przy okazji możesz podczas czyszczenia wyczuć np. w jakimś miejscu zadzior który blokował szybę. Inna możliwość: prowadnice/deski na których są prowadnice (jeśli terra jest z drewna/płyty) się spaczyły jakoś i przytrzymują szybę. Ale ta opcja jest mniej prawdopodobna bo z tego co mówisz druga szyba chodzi :/

dzieki. chyba bede musiał wymienić prowadnice. Terrarium jest szklane, prowadnice przecierałem juz nieraz Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi

Uprawnienia umieszczania postów