-
niegrzeczne pająki
Wszyscy piszą, iż aby trzymać bardziej rozbrykane i jadowite pająki jak np. Pterinochilus murinus należy być już odpowiednio doświadczonym terrarystą. Osobiście nie mam zamiaru (przynajmniej narazie), kupować jakiegoś narwańca, tylko i wyłącznie z braku takiej potrzeby, wynikającym z zainteresowania innymi gatunkami i ekscytacji początkującego hodowcy...
Ale zamiast nawijać o sobie, chciałem zapytać się na czym konkretnie owo doświadczenie ma polegać? Nie rozumiem skoro ktoś kupuje sobie pajęczego terminatora, to wiadomo, że nie może sobie pozwolić na zabawę z nim w łapki i pieszczoty, a najlepiej jeśli by wogóle wrzucał mu świerszcze z drugiego końca pokoju i gmerał w terra kilkumetrową pensetą. Ale co pozatym, obejmuje to doświadczenie??
-
Re: niegrzeczne pająki
A więc można to łatwo wytłomaczyć na podstawie zdobywania punktów doświadczenia w RPGach.
Punkty można zdobyć za:
Posiadanie jednego ptasznika: +100 EXP
Za jażdego kolejnego: +25 EXP
Prawidlowe przejscie posiadanego pająka na nastepny level (wylinka): +10 EXP
Złapanie uciekiniera: +50 EXP
Złapanie świerszcza który nawiał z boxu: +1 EXP
Pokrojenie mączniaka: +1 EXP
Posiadanie książki o pająkach: +50 EXP
Punkty można stracić za:
Śmierć pająka przy wchodzeniu na następny level: -50 EXP
Ucieczka pająka: -50 EXP
Zdeptanie uciekiniera -200 EXP
Ucieczka świerszcza: -2 EXP
Pogryzienie przez mącznika: -100 EXP
Aby awansować na 1 level terrarysty musisz uzbierać 1000 EXP,na 2 level 2000 ,a na 3 level 4000 itd. Po zdobyciu poziomu przysługuje ci premia +1 pkt. do:
wiedzy o pająkach
refleksu
infrawizjai
czytania w nieskomplikowanych układach nerwowych (mózgach)
spostrzegawczosci.
Po zdobyciu levelu zostają także odblokowane nowe pająki do wykupienia w sklepie.
;-)
-
dzięki mysza :P
karta postaci Rewja:
rasa: pół człowiek, pół koparka gąsienicowa
poziom 1
profesja: wieczny student
strength: 2 (niejadek ze mnie)
agility: -1 (ręce mi się trzęsą)
durability: 0 (niestabilny)
health: 3 (za dużo palę)
luck: 10 (:P)
armor class:
- aparat ortodontyczny
- wytarte dżinsy z bazaru
- sprana i przypalona żelazkiem bluzeczka
- gadające (rozklejone) kapciochy
weapon:
right hand: penseta, jednoręczna, obusieczna, lekka broń, długość całkowita wraz z rękojeścią 5 cm. (narazie)
left hand: zraszacz poj. 150 ml., przerobiony i strasznie tandetny, bez regulacji ciśnienia, zasięgu i kąta strumienia wodnego...
mam dopiero ok. 400 EXP i nie wiem co dalej. Może wypuszczę smithiego ze słoika a wtedy mama napewno da mi questa, więc wkrótce będzie kolejny level i dostęp do szerszego asortymentu pająków. Przecież nie będę tonami mączniaków kroił... :P:P:P:P
jeszcze raz dzięki, niezłe porównanie, aż się wczułem
przygoda dopiero się rozpoczyna...
-
heheh przekrety, dobre dobre,
-
to doświadczenie to miedzy innymi znajomość zachowania pajączków, a także "arsenał środków" jakimi dyspomujemy do poskramiania i bezpiecznej obsługi takiego killera.
mam kilka irmini i kiedy z nimi zaczynałem pół roku temu kilka razy mi zwiały, bo po prostu były szybsze ode mnie i ich nieznałem. teraz jush nie mają ze mną szans i dla tego zaczynam powoli wchodzić w poeciloterie, które oprócz tego, że szybkie to jeszcze potrafią ząbki pokazać.
-
Musisz jeszcze dodac troche do zręcznosci i koniecznie zdobyc pesete dlugą lub nawet dwuręczną Zraszacz tez musisz koniecznie upgradeować
-
Pajaka nie hoduje sie ot tak, dla zabawy. Pajak to nie chomik - jak go w**rwisz to Cie upierniczy
Ja hoduje pajaki bo sie nimi cholernie interesuje. Przeczytalem mnostwo ksiazek o tych zdumiewajacych "tworach natury". Juz jako maly kajtek biegalem u babci (znakomite warunki do zycia dla pajakow. istny raj - cieplo, duzo zieleni...) z pajakami na rekach krzyczac do rodziny : "mam pajaki, mam pajaki" a rowniez zdarzalo sie, ze chwile pozniej z przerazeniem darlem sie wnieboglosy : "pajak gryzieeee !" Fascynowaly mnie od zawsze. Mialem na lapach nasze znakomite polskie Kosarze (mimo iz to nie pajaki), przepiekne polskie "Krzyzaki" oraz wiele innych.
Juz mam w planach jadowity, agresywny, podziemny gatunek a mianowicie T.Gigas. Myslalem o H.Lividum, ale niestety skonczylo sie na mysleniu, z braku funduszy.
Pozdrawiam Terrarystow,
-
Ja mam murinusa i nie jestem mega hiper doswiadczonym terrarysta...ale mysle ze grunt to ROZWAGA i nieco pomyslunku.......i przedewszystkim trzeba wiedziec z kim sie ma do czynienia....napewno nie jest to pajak dla przeczkolakow..zreszta chyba zaden nie jest.....z wlasnego skromnego doswiadczenia wiem ze nieodzowne sa rekawice /ale nie latexowe ))....warto zobaczyc jakie imponujace sa chelicery takiego np L8, L9...heheh/ , DLUGA peseta lub jeszcze lepiej dlugie szczypce//ktos kiedys zaproponowal ginekologiczne....sa w sam raz/ rozsadny pojemnik z ktorego nie wyskoczy od tak sobie....a naprawde jest skubaniec szybki... Moj osobiscie najpierw straszy , podnosi nogoglaszczki, pokazuje chelicery...ale zdaza sie ze kladzie sie na plecach i praktycznie napaza we wszystko co mu sie nawinie pod lapki.....co dziwne..moj lubi sie wspinac po korkowej scianie w terra, ale raz zdazylo mi sie ze BARDZO szybko skoczyl w kierunku mojej reki /przeciez to nie jest pajak nadrzewny/ .....akcja byla blyskawiczna...od tego momentu nabralem duzego respektu dla tego pajaka i przeszedlem niezla szkole....W przypadku murinusa lepiej jest sie uczyc na cudzych bledach.........byloby fajnie gdyby sie podzielili swoimi przezyciami z murinusami inni hodowcy tego bardzo interesujacego pajaka i wbrew opinia bardzo ladnego....zwlaszcza te jego pajeczynowe tunele....pieknosci
-
Znam osoby ktore jako pierwszego swojego pajaka kupowaly sobie Pterinochilusy ( mammilatusy, murinusy, spinifery ) i Poecilotherie ( regalis, ornate ) i dawały sobie rade )) wiec wystarczy byc odpowiedzialnym i ostroznym a moze sie udac
Pozdrawiam...
-
Ja sie podziele mam murinusa dopiero od 29 sierpnia, narazie jest malutki ale nabrałem respektu przed nim kiedy chiałem sie z nim obchodzić jak ze smithi podczas przekładania, choć mały to i tak bawił sie w uciekiniera. Agresywny narazie niejest woli sie schować ale to dlatego ze jestem troche wiekszy od niego(a moze trafiłem na łagodengo baranka ). Bardzo mi sie podobają jego zdolności budownicze, jest wogóle super pajączkiem choć troche sie obawiam jak to bedzie kiedy dorśnie, według mnie jest dużo ciekawszy do obserwacji od Brachypelm szczególnie w nocy kiedy zaczyna usprwaniać swoje M-4. Aha wczoraj niespodziewanie przeszedł swoją trzecią wylinke, zjadł i w za pare godzin patrze a tu nowy pajączek, troszke się tym zdziwiłem 8-o.
Uprawnienia umieszczania postów