Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: pterinochilusy

Atrax Robustus
    Guest

Re: pterinochilusy

W moim mniemaniu, ten caly "mamillatus" zawsze byl podgatunkiem murinusa, dlatego juz lepiej brzmi ten P. murinus USAMBARA, niz P. mamillatus. Ta nazwa jest niepoprawna.
    A co do sily jadu, to jest w opisie i w archiwum, wiec nie bede pisal.

mi nie chodzi i siłę jadu ale o jego działanie, czyli jaki układ atakuje, jakie są objawy itp.

tylko mnie znów nie zbesztajcie bo choć w podanym linku opisane są objawy po ukąszeniu to tylko jeden przypadek i nie mam pojęcia czy nie jakiś wyjątkowy i nie ma też nic o samej toksykologii. No i chce więcej historyjek od posiadaczy tego gatunku. Jak narazie z agresywnych pająków miałem jedynie geniculate i jakoś udało mi się unikać nieprzyjemnych sytuacji pomimo że jest bardzo nerwowa i dlatego stwierdziłęm że i z murinusami mogę spróbować.

Czesc
    Fakt pterinochilusy sa bardzo agresywne ale na ogol boja sie wyjsc z nory....
    Mam kilka sposobow na ujarzmnienie tych bestii. Sam mam ich 15 sredniakow i niedlugo kolejny wyleg
    Jezeli nie bedziezsz ich karmil z reki to nic ci sie nie stanie..

Kendzierzawiec
    Guest

Ja mam dorosłą samice murinusa. Pozatym, że jest piekna i wogule... bardzo lubie ją obserwować... w moim przypadku, gdzie choduje prawie same Brachypelmy, pooglądać murinusa jest bardzo ciekawie. Rusza sie zupełnie inaczej niż brachypelmy szybciej i jakby bez zastanowienia. Bardzo lubi słuchać metalu, bo zawsze jak włączam dajmy na to slipknota wychodzi żeby "potańczyć" DD. Oprucz początkowych problemow z tym pająkiem, nie stważał problemów. Postaram znaleźć link, było opisane pare historyjek z murinusami.

Kendzierzawiec
    Guest

Był gdzieś temat "Ukąszenia" - tam jest opisany przynajmniej jeden przypadek w którym rolę główną odgrywa p. murinus

z tego co pamiętam to właśnie ciebie Martyna ugryzł murinus .

całkiem ciekawe ja też chce murinusa !!!za pare dni jade do wrocka więc pewnie sobie sprawie ;p ,ale nie dlatego ,że jest troszeczke niebezpieczny tylko dlatego ,że jest wspaniałym architektem!!! zna ktoś jakieś inne pająki co tworzą podobne mieszkanka sieciowe ?

Uprawnienia umieszczania postów