-
lepsza grzalka czy zarowka??
witam!!
mam pytanko lepsza jest grzalka, czy zarowka do ogrzania terra (30x30x30).
licze na szczere odpowiedzi, bo dopiero zaczynam "podroz" w swiat terrarystyki i chcialbym zapewnic nowemu lokatorowi jak najlepsze warunki.
pozdrawiam
-
Re: lepsza grzalka czy zarowka??
zdecydowanie zarowka... 15-25w powinna wystarczyc
czerwona oczywiscie
-
zarowka bez zastrzezen 15V powinna w zupelnosci wystarczyc
-
ale to ma byc taka zarowka terrarystyczna czerwona czy poprostu zwykla z kolorem szkla czerwonym?
pozdrawiam. slavo
-
Zwykła jak najbardziej. Chodzi tylko o wydzielanie ciepła. Co do koloru, to nie koniecznie musi być czerwona, ja na przykład stosuję normalną i pająki mają się bardzo dobrze.
-
kup czerwoną "lustrzanke" na duzy gwint.. nie polecam białego światła bo pająki je widzą.. zas czerwonego nie...
-
Musisz jednak wziac pod uwage fakt, ze zarowka dosyc szybko wysusza podloze.
-
Grzalka odpada, bo moze poparzyc pajaka. Zreszta, jak chcesz dac, to mozesz wlozyc ja do wody i podgrzewac sama wode, ktora bedzie wydzielala cieplo. Mimo wsyzstko, to jest jednak troche glupi pomysl, bo zarowka jest najlepsza. To nie kosztuje duzo... a daje dosc duzo ciepla. Wszystkie inne zrodla ogrzewania praktycznie odpadaja, bo np. taki kabel grzewczy, czy jakas wyspa cieplna jest nieodpowiednia dla naziemnych. Mozna sie pokusic o kabel grzewczy dla nadrzewnych, ale i tak najlepsza jest zarowka (IMHO).
-
Białe światło też powinny mieć. Przecież w naturze nie żyją w wiecznych ciemnościach....
-
Właśnie, z tego co wiem, to większość zaawansowanych hodowców stosuje zwykłe białe żarówki.
Uprawnienia umieszczania postów