Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: lepsza grzalka czy zarowka??

Mieszany widok

evelman
    Guest

lepsza grzalka czy zarowka??

witam!!
    mam pytanko lepsza jest grzalka, czy zarowka do ogrzania terra (30x30x30).

licze na szczere odpowiedzi, bo dopiero zaczynam "podroz" w swiat terrarystyki i chcialbym zapewnic nowemu lokatorowi jak najlepsze warunki.

pozdrawiam

n3
    Guest

Re: lepsza grzalka czy zarowka??

zdecydowanie zarowka... 15-25w powinna wystarczyc
    czerwona oczywiscie

Atrax_Rabbit
    Guest

zarowka bez zastrzezen 15V powinna w zupelnosci wystarczyc

ale to ma byc taka zarowka terrarystyczna czerwona czy poprostu zwykla z kolorem szkla czerwonym?

pozdrawiam. slavo

Zwykła jak najbardziej. Chodzi tylko o wydzielanie ciepła. Co do koloru, to nie koniecznie musi być czerwona, ja na przykład stosuję normalną i pająki mają się bardzo dobrze.

n3
    Guest

kup czerwoną "lustrzanke" na duzy gwint.. nie polecam białego światła bo pająki je widzą.. zas czerwonego nie...

walter
    Guest

Musisz jednak wziac pod uwage fakt, ze zarowka dosyc szybko wysusza podloze.

Atrax Robustus
    Guest

Grzalka odpada, bo moze poparzyc pajaka. Zreszta, jak chcesz dac, to mozesz wlozyc ja do wody i podgrzewac sama wode, ktora bedzie wydzielala cieplo. Mimo wsyzstko, to jest jednak troche glupi pomysl, bo zarowka jest najlepsza. To nie kosztuje duzo... a daje dosc duzo ciepla. Wszystkie inne zrodla ogrzewania praktycznie odpadaja, bo np. taki kabel grzewczy, czy jakas wyspa cieplna jest nieodpowiednia dla naziemnych. Mozna sie pokusic o kabel grzewczy dla nadrzewnych, ale i tak najlepsza jest zarowka (IMHO).

Białe światło też powinny mieć. Przecież w naturze nie żyją w wiecznych ciemnościach....

Właśnie, z tego co wiem, to większość zaawansowanych hodowców stosuje zwykłe białe żarówki.

Uprawnienia umieszczania postów