Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: lepsza grzalka czy zarowka??

Re: lepsza grzalka czy zarowka??

czerwone żarówki.

Żarówka ładnie promieniuje - jej ciepło rozchodzi się po całym terra, nie powinna poparzy pająka,
    grzałka musi mieć silny odbiór ciepła - inaczej pęknie.
    Co tu wymyślać - żarówa rulezzzz

Atrax_Rabbit
    Guest

Czy swieca biale swiatlo w nocy..??? np. jak trzeba wlaczyc zarowke poniewaz jest za malo stopni C...

neurosis
    Guest

czy jest jakas roznica /oczywiscie dla pajaczkow/ jezeli stosujemy:

a: czerwona zwykla lustrzanke
    b:czerwona matowa lustrzanke

????? pytam bo mam ta pierwsza i czasami mam wrazenie ze pajaczki reaguja na nia...tzn ..ze oprucz czerwonego swiatla przedostaje sie jeszcze nieco bialego /zarowa swieci bardzi intensywnie i stosunkowo jasnum swiatlem/
    W przypadku matowej chyba nie ma takiego problemu...ale puki co mam zwykla.

a ile mniej wiecej kosztuja takie czerwone zarówki?? i czy zwykłe czerwone sa droższe od matowych??

Atrax_Rabbit
    Guest

zwykla kosztuje u mnie 2,50 zl

Oczywiscie, totez mają dostęp do swiatła dziennego. Przeciez trzymamy pająki w przezroczystych terrariach, ale w naturze nikt im żarówą w oczy nie swieci z odleglosci 15cm.

n3
    Guest

w zielonym smoku widzialem doobre czerwone zaroweczki ze szkła czerwonego

psimon
    Guest

Najtańszym rozwiązaniem jest zwykła żarówka owinięta folią aluminiową, żeby nie świeciła, u mnie sprawdza się doskonale. Około 98% energi w żarówce to ciepło więc sprawność ma doskonałą. Można jeszcze z folii alum. uprofilować żebra dla polepszenia rozprzestrzeniania ciepła. Nie wiem ile kosztują grzałki ale na pewno są droższe niż takie rozwiązanie a skutek taki sam. Do tego jakiś termostat kupić lub zrobić (można wykożystać ściemniacz do światła chociaż to jest chyba drogie rozwiązanie).
    A tak przy okazji chciałbym zapytać czy ktoś nie ma schematu nawilżacza pizoelektrycznego, przerysowałem kiedyś z fabrycznego nawilżacza ale były tam cewki w generatorze i nie wiem jaka ma być indukcyjność. A może ktoś wie jaka ma być częstotliwość generatora w takim nawilżaczu?

evelman
    Guest

dzieki za rady. wybiore zarowke.
    chociaz przez jakis czas myslalem o grzalce i o umocowaniu ja "w sufice terra" i dodatkowo zalaniu ja gipsem co imitowalo by skale i oddawalo cieplo do tego gipsu.

ale ok zaufam doswiadczeniu. jeszcze jedno pytanko. zatrowa w rogu terra?? czy na srodku??

chyba w rogu!!

pozdrawiam i dzieki za wypowiedzi

evelman
    Guest

a wlasnie czy zarowka nie wysusza podloza?? i traci sie wtedy dana wilgotnosc??

grzalka chyba oddaje "rowno" cieplo na cale terra, a nie punktowo...

pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów