-
Re: lepsza grzalka czy zarowka??
czerwone żarówki.
Żarówka ładnie promieniuje - jej ciepło rozchodzi się po całym terra, nie powinna poparzy pająka,
grzałka musi mieć silny odbiór ciepła - inaczej pęknie.
Co tu wymyślać - żarówa rulezzzz
-
Czy swieca biale swiatlo w nocy..??? np. jak trzeba wlaczyc zarowke poniewaz jest za malo stopni C...
-
czy jest jakas roznica /oczywiscie dla pajaczkow/ jezeli stosujemy:
a: czerwona zwykla lustrzanke
b:czerwona matowa lustrzanke
????? pytam bo mam ta pierwsza i czasami mam wrazenie ze pajaczki reaguja na nia...tzn ..ze oprucz czerwonego swiatla przedostaje sie jeszcze nieco bialego /zarowa swieci bardzi intensywnie i stosunkowo jasnum swiatlem/
W przypadku matowej chyba nie ma takiego problemu...ale puki co mam zwykla.
-
a ile mniej wiecej kosztuja takie czerwone zarówki?? i czy zwykłe czerwone sa droższe od matowych??
-
zwykla kosztuje u mnie 2,50 zl
-
Oczywiscie, totez mają dostęp do swiatła dziennego. Przeciez trzymamy pająki w przezroczystych terrariach, ale w naturze nikt im żarówą w oczy nie swieci z odleglosci 15cm.
-
w zielonym smoku widzialem doobre czerwone zaroweczki ze szkła czerwonego
-
Najtańszym rozwiązaniem jest zwykła żarówka owinięta folią aluminiową, żeby nie świeciła, u mnie sprawdza się doskonale. Około 98% energi w żarówce to ciepło więc sprawność ma doskonałą. Można jeszcze z folii alum. uprofilować żebra dla polepszenia rozprzestrzeniania ciepła. Nie wiem ile kosztują grzałki ale na pewno są droższe niż takie rozwiązanie a skutek taki sam. Do tego jakiś termostat kupić lub zrobić (można wykożystać ściemniacz do światła chociaż to jest chyba drogie rozwiązanie).
A tak przy okazji chciałbym zapytać czy ktoś nie ma schematu nawilżacza pizoelektrycznego, przerysowałem kiedyś z fabrycznego nawilżacza ale były tam cewki w generatorze i nie wiem jaka ma być indukcyjność. A może ktoś wie jaka ma być częstotliwość generatora w takim nawilżaczu?
-
dzieki za rady. wybiore zarowke.
chociaz przez jakis czas myslalem o grzalce i o umocowaniu ja "w sufice terra" i dodatkowo zalaniu ja gipsem co imitowalo by skale i oddawalo cieplo do tego gipsu.
ale ok zaufam doswiadczeniu. jeszcze jedno pytanko. zatrowa w rogu terra?? czy na srodku??
chyba w rogu!!
pozdrawiam i dzieki za wypowiedzi
-
a wlasnie czy zarowka nie wysusza podloza?? i traci sie wtedy dana wilgotnosc??
grzalka chyba oddaje "rowno" cieplo na cale terra, a nie punktowo...
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów