-
Pajaki domowe
Witam!
Nie choduje pajakow i cierpie na arachnofobie ale lubie ogladac pajaki (byle nie w zbyt duzym powiekszeniu) na ekranie i ogladac filmy przyodnicze o nich(na zywo wpadam w panike o ile sa odpowiedniego rozmiaru). Za kazdym razem gdy w moim pokoju znajde pajaka to jesli nie ma w poblizu kogos kto by mi go zgladzil musze przesypiac w innym pomieszczeniu. O dziwo nie reaguje w ten sposob na te ogromne pajaki (np. Tarantula) ale na zwykle domowniki. Ale nie o tym, mam trzy pytania:
1. Jak sie nazywaja takie male pajaczki (zagniezdzily sie u mnie w drewnianej framudze okna) ktore skacza? Sa bardzo male i cale czarne. Raz widzialem jak jeden zaszedl muche od tylu i skoczyl na nia unieruchamiajac jej skrzydla i wstrzykujac jej jad. Potem wciagnac ja do jakiejs dziury we framudze. Ogladalem tez jak podrozoja - wiekszosc czasu skacza, nawet na dosyc duze odleglosci. Nigdy nie widzialem zeby ktorys sie pomylil - sa bardzo precyzyjne. Nie jestem pewien ile ich jest, za kazdym razem widze tylko 1 naraz, ale czasem w bardzo krotkich odstepach czasu w bardzo oddalonych miejscach. No wiec co to za pajak?
2. Poszukuje infortmacji o tzw. pajakach domowych. Najbardziej obrzydzaja mnie takie duze czarne ktore nie robia pajeczyn tylko laza po scianach i chowaja sie za meblami. W mojej okolicy jest duzo owadow wiec jakbym sie nie staral izolowac mojego pokoju zawsze sie skurczybyki przedostana . Szukalem w internecie ale nic nie moglem znalezc. Czy takiego pajaka domowego mozna zlapac i chodowac? Czym one sie zywia (te duze ktore nie robia pajeczyn, chyba nie lowia myszy)?
3. Moze jako eksperci poradzicie jakis sposob aby zniechecic pajaki do wlazenia do mojego pokoju? Sa moze jakies elektroniczne odstraszacze jak np. na komary?
Na koniec ciekawostka(czy to mozliwe?):
http://sadysta.ath.cx/?id=gore/images/pajak/pajak.html
Prosze nie kojarzyc mnie z reszta materialow na tej stronie.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Uprawnienia umieszczania postów