-
Re: E. carpaticus skorpion 2 wylinka
czy ktos z forum sprzedaje tekie skorpony E. carpaticus
fajne te skorpy ))
-
Mantid miał po 20zł. L2 ale już wszystkie sprzedał.
-
Wlasnie dwa tygodnie temu oddalem 18 malych imperatorkow.
Piec gowniarzy zostawilem sobie i mam z nimi niezly ubaw, szczegolnie kiedy zaczynaja polowac.
Polecam rowniez Hadrurus arizonensis - piekny i malo klopotliwy w utrzymaniu skorpion pustynny, chociaz ciezki w rozmnazaniu.
-
a hodował z was ktoś zaleszczotki (syn. kleszczotki - Pseudoscorpiones)?
Fajne malutkie "skorpioniki", dorastają do kilku mm, nie mają telsonu. Można je znaleźć nawet w domu, gdzieś pośród starych, zakurzonych książek, gdzie polują na małe stawonogi.
Hodowałem kiedyś kilka osobników, nawet doprowadziłem je do rozmnożenia. Do hodowli wystarczy malutki pojemniczek. Ja trzymałem je pojednczo w malutkich buteleczkach zatkanych wacikiem i zwitek papieru w środku, jako kryjówka. Karmione były co 2-3 dni muszkami owocowymi. Ale nie walczy taka muszka zbyt długo, bo klaszczotki w szczypcach posiadają ujścia gruczołów jadowych.
Na wiosnę jedna z samic zapajęczynowała się w kryjówce z kawałeczka papieru, a po kilku dniach zobaczyłem na jej grzbiecie jaja, potem malutkie białe larwy. Później malutkie kleszczotki rozpoczęły samodzielne życie, zjadały się również wzajemnie, gdy im nie nastarczyłem wystarczającej ilości pokarmu.
Jednym słowem - hodowla skorpionów w skali mikro ;-)
-
Po zjedzeniu muszki owocówki skorpiony zrobiły się większe i teraz je widać
-
hehee :-)
już po chwytaniu byka za rogi...
-
Chcialem kiedys hodowac zaleszczotki, ale nie mialem do nich szczescia i nic nie znalazlem.
Mysle, ze na poczatek wystarczy mi "standarowo" imperator
Uprawnienia umieszczania postów