-
h.lividum-nie taki diabeł straszny jakim go malują ???
czy halopelma lividum jest aż taka agresywna? w opisach napisane jest, że owszem tak, ale jak bardzo? w jednym angielskojęzycznym opisie było napisane, podczas opisywania agresji tego gatunku,"Who dares to keep the beast like this?"tł."kto odważy się na trzymanie takiej bestji jak ta?"(mowa oczywiście o h.lividum)-czy to stwierdzenie jest przesadzone czy rzeczywiście tak jest?
moje pytanie kieruję głównie do osób mających doświadczenie w hodowli tego pięknego gatunku.
Pozdrawiam wszystkich pajęczarzy i ich pupili- ELO !!!
-
Re: h.lividum-nie taki diabeł straszny jakim go malują ???
Mam dwa osobniki tego gatunku - malucha i piękną, dorosłą samicę, większą niż moja dłoń. Pierwszego nie wzięłabym na rękę powodu szybkości, samica natomiast jest bardzo agresywna. Poza tym przez moje ręce przewinęło się sporo Haplopelma lividum - nie natrafiłam na osobnika o spokojnym usposobieniu. Poza tym nie biorę moich ptaszników na ręce. W jakim celu? Dla szpanu? Dla adrenaliny? Dla zainteresowania sobą? Wyrosłam z tego jakieś 10 lat temu...
Na forum, z którego masz fotkę, zdarzaja się takie rzeczy. Ostatnio była fotka z facetem trzymającym na dłoni Poecilotherię. Potem okazało się, że był to albo spreparowany osobnik, albo fotomontaż, nie pamiętam już dokładnie...
-
ja również nie biorę pająków na ręke, a to zdjęcie załączyłem bo nogdy nie widziałęm żeby ktoś trzymał h.lividum na dłoni. Mówisz, że Twoje haplopelmy są agresywne, ale jak bardzo? czy po otwarciu terrarium "wyskakuje" z nory i przybiera pozycję odstraszającą po czym się wycofuje, czy bez ostrzeżenia atakuje i próbuje kąsać? do jakiego innego bardziej pospolitego gatunku można porównać agresywność h.lividum - vagans, cambridgei, ch.cyanepubescens,......?
Pozdrawiam wszystkich terrarystów i ic pupili - ELO!!!
-
WIele zalezy od warunkow. Jesli sa podobne do naturalnych, to pajak bedzie lagodniejszy. Moja lividum atakuje w ostatecznosci, ale ma duzo podloza i najczesciej sie chowa do kryjowki.
-
Moje również mają dużo podłoża. Mały natychmiast ucieka do nory, samica za to nie buduje korytarzy, nie kopie, za to robi mnóstwo pajęczyny. Jest agresywna - przy otwieraniu terra od razu przyjmuje pozycję do ataku. raz wyskoczyła z pudełka i zaczęła szaleć... Złapałam ją pod sufitem...
-
to byla chyba wylinka...ale to nieistotne....
mam takie pytanko, bo bardzo bym chcial lividium...czy rzeczywiscie tak rzadko ja widac (w sensie ze caly czas siedzi pod ziemia ) . Jest piekna i chcialbym moc sie nia nacieszyc...
A i ile takie cos kosztuje ? np. u Mantida ?
-
hehe
Znam ten bol. Dorosla samica znajomego tez "swirowala"
-
Mantid chyba nie ma- przynajmniej nie widziałem w żadnej jego ofercie. Ja zamówiłem młodą L2/L3 za 60zł.+koszt przesyłki 5zł. u Macieja Nawrota(mc222) ma on też haplolelma aureopilosum- cena i rozmiar jak lividum- też bardzo ładny pająk, którego odnóża wyglądają jak by świeciły(foto na www.giantspiders.com).
Pozdrawiam wszystkich pajęczarzy i ich pupili - ELO !!!
-
a tak poztym. to twoje pierwsze zdjęcie Mc Luka to też montarz :/.
-
Będe miał samice na sprzedaż, jeżeli jesteś zainteresowany.
Pozdrawiam
Leny
Uprawnienia umieszczania postów