Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Co to za pajonk :)

Mieszany widok

walter
    Guest

Co to za pajonk :)

Ostatni kolo mnie zagniezdzili sie tacy goscie ...
    Porobily sobie zarabiste gniazda w ksztalcie lejkow - niektore sa dosyc plochliwe i uciekaja na najmniejszy ruch - inne wrecz przeciwnie, wyskakuja z kryjowki i od razu chca atakowac.
    Dokarmiam je muchami, swierszczami i innym robactwem.
    Wydaje mi sie, ze kiedys w Polsce widzialem takie pajaki - sa dosyc ladnie ubarwione.

Teraz mala seria fotek:

Atrax Robustus
    Guest

Re: Co to za pajonk :)

"Na moje", to to jest Tegenaria silvestris

cze ja myslę że to jest norosz ziemny (Coelotes terrestris) u mnie taki sam ma lejkowatą sieć w truskawkach intensywnie strzeże swego potomstwa, poczatkowo nawet karmi swoje młode albo to jakiś inny przedstwiciel rodzinylejkowcowatych :0
    Pozdrawiam

Atrax Robustus
    Guest

Mozliwe, chociaz po ostatnim zdjeciu, dalbym sobie lapska poucinac, ze to jest silvestris

bizkiters
    Guest

ludzie przeciez to jest lejkowiec labiryntowy!!!!!!!!!!!po łacińsku to agelena labyrinthica!!!!!!!!!

Bizkiters miało cie tu ne byc :P a co do pająka to zgadzam sie z Atraxem to T.silvestris

A ja wczoraj znalazlem na lozku w pokoju takiego oto przyjaciela kolosza szczelinowego...prawda ze fajowy???

o to moze zapytam o pajaka jakiego pytal sie mnie 3 dni temu qmpel swiezy goprowiec... sa to pajaki prawdopodobnie wystepujace tylko w pieninach, ale niebyl tego pewny, mieszkaja sobie w takich fajnych kokonikach wiszacych, niestety wiecej o nim narazie nie wiem ale moze to wystarczy?

Uprawnienia umieszczania postów