Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: ...dylemat...

Re: ...dylemat...

Oj nie pytaj, podobno dojrzale samice chodza po 1500zl

nie spodziewałem się takiej ceny !!!!!!!!!!!!!!!
    troche floty kosztuje - samochód można za to kupić....
    z poeciloterią metallicą PASSSS......

Bez przesady, takich rzeczy nie kupuje sie w Polsce. Najdroższy pajak jakiego widzialem w sprzedazy to Poecilotheria miranda. Cena w euro nieco ponizej 1000 PLN za L1. Na zachodzie mlode P. metallica można kupic bez wiekszych problemów ponizej 100 euro - wystarczy poszukac.

Cenu pajkow sa u nas totalnie chore i mam nadzieje ze troszke przyczyniam sie do ich obnizenia........

Z rzadkich pajaczkow:

Xenestis immanis
    Pamphobeteus sp. - bardzo ladne pajaki praktycznie u nas niespotykane....
    np. P. vesperinus !!!!!!!!!!!

Megaphobema sp. - duze kolorowe pajaki, u nas praktycznie ich nie ma...

Ze względu na biotop bardzo ciekawe sa pajaki z rodzaju Chilobrachys, zyjace na terenach podmokłych - (Ch. fimbriatus jest przy okazji ładnie ubarwiony)

Z ładnie ubarwionych i dosyc rzadkich (przynajmniej w Polsce) - polecam Tapinauchenius sp. np T. gigas.

itd. itp.

P.S. Oczywiscie nie chcialbym zeby ten post potraktowny byl jako moja kryptoreklama.

Chcialbym zeby wiecej osob zauwazylo ze poza rodzajami takimi jak:

Brachypelma, Avicullaria, Pterinochilus, Poecilotheria, Haplopelma i Grammostola jest kilka innych.......

Atrax_Rabbit
    Guest

polecam poecilotheria regalsi

Awikularia_
    Guest

Popieram mantida. Chyba lepiej mieć w kolekcji rzadszego ptasznika - można wtedy prowadzić obserwacje i zapisywać je. Na temat np. Brachypelma smithi czy chociażby Poecilotherii napisano sporo, a taka Bonnetina cyaneifemur? A może sprawić jednak sobie rzadszą Poecilotherię (subfusca, rufilata), Eupalaestrus campestratus, Paraphysa manicata? Ciekawe są Chilobrachysy - np. przepiękny Ch. fimbriatus, czy jaskrawo rudy Ch. andersoni... Co prawda jadowite dość mocno, ale przejawiające dość ciekawe zachowania. Mogę polecić także coś z Ceratogyrusów - sanderi, bechuanicus, darlingi (te dwa ostatnie nieco bardziej popularne). Z łagodniejszych gatunków mogę polecić coś z Grammostol - np. G. aureostriata, o pięknych, złotych "kolanach" lub G. grossa... Dość ciekawa jest także szybka Chaetopelma gracile, ptasznik żyjący stosunkowo blisko nas, bo m. in. na Cyprze. Przepiękne są Megaphobemy, szczególnie M. robustum oraz M. mesomelas oraz Aphonopelmy, których jest około 100 gatunków. Śliczna jest A. moderatum... Możesz także wybrać coś z rzadszych Avicularii - A. minatrix, A. azurklaasi... Obie piękne (szczególnie pierwsza), z tym że należy zapewnić im dość dużą wilgotność.

Widzisz więc, jak jest wiele możliwości, a ja wymieniłam tylko te niektóre... Posiadam wymienione gatunki i zapisywanie obserwacji tychże ptaszników dostarcza niezwykłej frajdy... Kolejne wylinki, zmiana ubarwienia na "dorosłe"... Jest tyle pięknych, mniej znanych gatunków.....

Atrax Robustus
    Guest

Mi od jakiegos czasu chodza po glowie Chilobrachysy i Cheatopelmy.

mantid -> To i tak bardzo dobrze, bo jeszcze niedawno, pajak ten (miranda) kosztowal jakies 280 Euro (jezeli dobrze pamietam). Tanieja.

Jezeli hodowcy rozmnoza na wieksza skale ten gatunek, to cena na pewno spadnie.

Mam tez pytanie ( off topic), czy ma ktos do sprzedania jeden z tych "rzadszych gatunkow". Przede wszystkim interesuje mnie Chilobrachys lub Ceratogyrus.

Atrax_Rabbit
    Guest

tylko z kad brac takie zadkie gatunki jak sa ciezko dostepne

Właśnie tylko skąd brać takie pajączki??I czy nie będą za drogie dla amatorów??Bo wy sprzedajecie pajączki i sprzedacie ileś tam sztuk to możecie sobie kupić takiego żadkieko pajączka.A ja(amator)dopiero zaczynam sie tym bawić(będe chciał rozmnożyć cambridgei(może mi sie uda,i będe sprzedawał albo sie wymieniał)):P

Kendzierzawiec
    Guest

hehe, niekture z tych żadkich gat. które wymieniliście są tak żadkie że praktycznie niedostępne . Ja naprzykład postawiłem sobie za zadanie, chodować wszystkie gatunki Brachypelma teraz mam 10 gat lub 11. Z polskiego rynku brakuje mi tylko klassi, a potem chyba z Ameryki trza będzie sprowadzać lub z krajów sąsiedzkich(niewiem dokładnie gdzie są tanie i rzadkie gat.). A co do twojego dylematu to ja bym polecił poprostu P. ornata bo jest piękna i duża. Ja jej niestety nie posiadam, ale z tego co słyszałem to wlasnie tak jest.

blah

Awikularia_
    Guest

Nie trzeba zamawiać aż stamtąd... Poczekaj rok, mam parkę :P. A na serio, są w Polsce w sprzedaży, i to wcale nie tak drogo. Sama sprzedawałam kiedyś jednego z moich maluchów (3 wylinka) za 80 zł.

Pieniądze, które ja mam ze sprzedaży ptaszników, idą na pokarm dla moich zwierząt (mam jaszczurki, węże, ryby i pająki - trochę tego jest) oraz na terraria i regały dla nich. A ptaszniki kupuję sobie z normalnej pensji... Jak dorośniecie i będziecie zarabiać, o też sobie kupicie wymarzone zwierzaczki (proszę się nie obrażać, to niezłośliwy żart).

Uprawnienia umieszczania postów