Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Problem z oznaczeniem skorpionów.

Problem z oznaczeniem skorpionów.

Witam.
    Mam mały problem. Konkretnie chodzi o dokładne oznaczenie skorpionów z rodzaju Mesobuthus i Androctonus (tak mi się wydaje) - patrz załącznik. Tyleż zdjęć widziałosię, a swych fotek dokładnie człowiek opisać nie potrafi. Jeśli ktoś z Was mógłby mi pomóc byłbym ogromnie wdzięczny.
    Druga sprawa, szukam właścicieli różnych skorpionów (poza P. imperator, H. laoticus, H. indus, których jestem szczęśliwym posiadaczem) z okolic Wrocławia. Chodzi mi o umożliwienie porobienia fotek.
    Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
    Pozdrawiam ja Was.

Problem z oznaczeniem skorpionów.

A oto i drugi i raz jeszcze Pozdrawiam.

walter
    Guest

Re: Problem z oznaczeniem skorpionów.

Pokazalem fotki kilku znajomym ...
    Pierwszy skorpion to prawie na 100% Androctonus Bicolor a drugi Vaejovis Spinigerus.

Na tego pierwszego goscia nalezy bardzo uwazac - jest to bardzo szybki i agresywny skorpion o bardzo toksycznym jadzie (4 w skali do 5).

walter
    Guest

Jeszcze jedno - jakiej wielkosci jest drugi skorpion?

Witam i Dzieki za odpowiedź, choc nieco mnie zaskoczyła. Tak myślałem, że to A. bicolor ale. że Vaejovis? Nawet do tej pory nie wiedziałem o ich istnieniu (czyt. nie czytałem o nich). Skorpion drugi miał nie więcej jak 6-7 cm. Jakiś czas minął, kiedy je robiłem. Oba były dość agresywne Załączam jeszcze jedną fotkę. Tym razem ciężarnej samicy.
    Jeszcze raz Dzięki.
    Pozdrawiam

walter
    Guest

To jeszcze nic pewnego co do tych gatunkow.
    Odezwe sie za kilka dni i powiem cos bardziej sprawdzonego ... ten drugi moze byc (podkreslam MOZE) Hottentotta.

Co do pierwszej fotki zgoda - Androctonus bicolor.
    Jednak ten drugi skorpion to z całą pewnością nie Vaejovis spinigerus, ani też inny Vaejovis. Jest to również Androctonus, jednak na podstawie tego zdjęcia trudno określić go bardziej dokładnie, a w przypuszczenia nie lubię się bawić
    Powodzenia w hodowli

Uprawnienia umieszczania postów