Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Afryka

cannabis17
    Guest

Afryka

Na początku pozdrawiam wszystkich.
    Niedługo wyjeżdżam do Afryki a konkretnie do Tunezji i chciałbym się dowiedzieć jakie tam żyją pająki. Jeżeli ktoś z was jest w stanie na moje pytnie odpowieedzieć to bardzo proszę!
    Dzięki

Atrax Robustus
    Guest

Re: Afryka

Afryka to m.in. Pterinochilusy, Stromatopelmy, Ceratogyrusy, Citharischiusy. Jednak co do samej Tunezji, to nie powiem na 100%, jakie gat. tam znajdziesz.

A mam nadzieje, ze na jakies sie natkniesz

byłem w afryce w hurghadzie ale widziałem tam na wolności tylko zarypistego gekona i wielkiego pająka na pustyni niewiem jakiego gatunku był brzydki

ale czad!
    życzę miłej podróży, może i mnie kiedyś będzie stać...

pozdrawiam

hlas

udanej wycieczki i pamietaj ze wszystkie te gatunki ktore wymienil Atrax raczej do przyjaznych owieczek nie naleza so be carefully :-)

cannabis17
    Guest

Nie wiecie przypadkiem co by się stało jak bym złąpał jakiegoś gekonka bądź pajączka i prubował wywieźdź do Polski?
    Ich jest tam dużo tak więc nie są pod ochroną.

nie wwieźiesz za żądne skarby
    nawet korale jak ktoś przewoził to mu zabierali ( takie morskie ) mój kumpel był w egipcie to mówił że nieda rady nic przywieźc
    a starsza też była w tunezi i powiedziała to samo
    możęsz prubować ale możęsz sie nieźle wkopać
    niewiem czy warto może lepiej zapłącić w polsce
    pozdro

memphis napisał(a):
    >
    > nie wwieźiesz za żądne skarby
    > nawet korale jak ktoś przewoził to mu zabierali ( takie
    > morskie ) mój kumpel był w egipcie to mówił że nieda rady nic
    > przywieźc
    > a starsza też była w tunezi i powiedziała to samo
    > możęsz prubować ale możęsz sie nieźle wkopać
    > niewiem czy warto może lepiej zapłącić w polsce
    > pozdro
    >
    >

Poza tym są niewielkie szanse na dowiezienie zwierzaka żywego do Polski. Jeśli nawet, trudno byłoby mu się zaaklimatyzować w nowych warunkach - małe terra, mało ruchu, mało zróżnicowany pokarm itp, itd.
    Czy warto? Dużo pisze się o znęcaniu nad zwierzętami. Dla gekona który żył na wolności przez całe swoje dotychczasowe życie, zamknięcie w czterech ścianach jest koszmarem! Wyobraź sobie, co ty byś czuł na jego miejscu. Geki z hodowli są już bardziej przystosowane do takich warunków, więc nawet dla Ciebie lepiej będzie, gdy kupisz sobie takiego "z atestem".

"Wyobraź sobie, co ty byś czuł na jego miejscu."
    Człowiek, a gad to chyba różnica Odczucia nasze i tych cudownych stworzeń są chyba inne ... ;o)

Pozdrawiam
    Leny
    ps. wiedząc, że zostane zjedzony przez jakiegoś ptaka lub węża wybrałbym terrarium ;o)

Różnimy się wieklością mózgu i budową. Oczywistym jest, że gady nie odczuwają tęsknoty, sympatii i tym podobnych. Ale KAŻDE zwierzę posiada INSTYNKT, który my - ludzie - mamy nieco otępiały. To instynkt sprawia, że zwierzak chce żyć, że odgryza sobie łapę by uciec z sideł. Pozbywają się ogonów aby zwiać z paszczy przeciwnika. Każde stworzenie odczuwa strach. Nie ważne czy jest gadem, ssakiem czy płazem. Działa instynkt.
    Poza tym, one nie są jasnowidzami i nie zakładają, że zostaną zjedzone.
    Tak więc, zamiast przywozić z Afryki, lepiej kupić w kraju.
    Gdyby każdy chciał sobie przywieźć "pamiątkę" z egzotycznego miejsca....

Uprawnienia umieszczania postów