A mnie zaintrygował ten biały ogon u White tail....
A mnie zaintrygował ten biały ogon u White tail....
czy takie brzydkie to nie wiem (Atrax Robustus jest pieknym pajakiem, czarna wdowa tez) ale to ze cholernie niebiezpieczne to napewno!!! chyba nigdy w zyciu bym sie nie odwazyl hodowac atraxa w domu!!!
Też się nad ogonem zastanawiałam
http://www.usyd.edu.au/anaes/venom/spiders.html
POLECAM! Stronkę oczywiście........
Coprawda "Funnel web" jest potoczna nazwa Atrax'a robustus, powyzszy opis jest raczej sporo przesadzony.Funnel web: wielki, bardzo niebezpieczny i skacze nawet na metr
A. robustus osiaga rozmiary do 6-7 cm (z nogami) - nie jest wiec "wielki".
"Bardzo niebezpieczny" [b]byl[/b/ do momentu wprowadzenia do placowek medycznych surowicy.
Oczywiscie, placowki medyczne w Polsce raczej nie dysponuja surowica wiec moze byc bardzo niebezpieczny.
... co do skakania "nawet na metr" .... moze chodzi o jakiegos innego pajaka - Atarx robustus NIE skacze.
...czy ja wiem?Atrax Robustus jest pieknym pajakiem
Na jednym, szeroko rozpropagowanym na necie zdjeciu A. robustusa w typowej straszacej pozycji z klami jak u rottweilera faktycznie wyglada okazale (gratulacje dla autora zdjecia!).
Tak naprawde z jego dosyc masywna budowa i raczej nieciekawym ubarwieniem wcale nie jest takim atrakcyjnym pajakiem - jest mnostwo ladniejszych od niego.
racja.. jest pieknym pajakiem a foto w pozycji straszacej mam na pulpicie wingrozy - tak dla odstraszenia mamy i siostry heheheh (zart)
a co do tego ogona przy innym pajaczku to jak to jest? jak widze jestem 3cia zastanawiajaca sie... pajak z ogonem? a moze po prostu kedziorki przedne sa tak dlugie?
Co z tego ze malo atrakcyjny, ale za to jaki killer!!! Pochwale sie kolegom!! <ironia> ;>
witam podaj mi namiary na tego kolesia
zapraszam na gg: 4804627
hehe to jest chore.. jak wylezie to pochwalcie sie sasiadom co po bloku biega hehehhe to jest jeden z powodow dla ktorego nie pali mi sie do australii :P