Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Jakie to skorpiony ???

walter
    Guest

Re: Jakie to skorpiony ???

Nr. 2 ma 3 cm bez ogona (raczej taki maluch).
    Wszystkie 6 zdjec, ktore udalo mi sie zrobic "numerowi 2" znajduja sie tutaj:
    http://www.simplesolutionpc.com/wald...ders/unknown1/
    Podkopal sie pod kamien i siedzi caly dzien pod nim.
    Nie chce go za bardzo stresowac - jest u mnie dopiero pare dni.

walter
    Guest

Jeszcze jedno:
    czy to mozliwe, ze nr.2 to Leirus quinquestriatus???
    Ktos mi powiedzial, zebym raczej uwazal na tego goscia, dopuki sie nie przekonam ze to NIE jest Leirus quinquestriatus.
    Podobno jest to najjadowitszy skorp ...?

Wszystkie fotki, ktore na razie mu zrobilem sa tutaj:
    http://www.simplesolutionpc.com/wald...ders/unknown2/

według mnie ten skorpion nr choć nie znam jego nazw jest jadowity. Stwierdzić to można po małych wydłużonych szczypcach i momnym grubym ogonem co swiadczy o tym, ż e skorpion ten zabija ofiary jadem a np. imperator ma duże mocne szczypce co świadczy o tym, że do polowan używawłaśnie szczypiec.

Pozdrawiam all !!!!

Tak, Leiurus quinquestriatus to najbardziej jadowity skorpion, jeżeli wogóle możemy tak powiedzieć. Ale pocieszę Cię, to napewno nie jest on. Skorpion "2" należy do rodziny scorpionidae. Przejżałem ze znajomym sporo zdjęć Najprawdopodobniej jest to Pandinus sp., ewentualnie Scorpio maurus. !00% nie jest to żaden z Euscorpiusów. Możemy łatwo to zauważyć po kształcie szczypiec. Co do 3 zdjęcia - myliłem się - jest to Mesobuthus martensii.

P.S. Walter przejżyj sobie jeszcze zdjęcia Pandinusów, żeby "być pewnym" gatunku.

pozdrawiam

walter
    Guest

Nr. 3 - Mesobuthus martensii - to by wyjasnialo sprawe tego, ze gosciu ktory sie ich pozbyl, mamrotal cos o chinskim skorpionie, tylko nie wiadzial, ktorym.
    Rzeczywiscie, wyglada na to, ze to jest Mesobuthus martensii.

Teraz jedna sprawa:
    nigdzie na necie nie moge znalezc "instrukcji obslugi" Mesobuthus martensii.
    Chodzi mi o to, jakie potrzebuje podloze, temperature i wilgotnosc.

Witaj Walter

Tak jak pisał Michał, „2” z całą pewnością należy do rodziny Scorpionidae, a „3” to M.martensii.
    Wymaga terrarium pustynnego. Ja swoje trzymam na średnio ubitym torfie wymieszanym z piaskiem i żwirkiem. Zakopałem w podłożu kilka łupków skalnych i kawałków doniczki, tak by skorpion mógł bezpiecznie pod nimi kopać. Utrzymuj temp. W okolicach 26 stopni i wilgotność rzędu 40-60 %.
    Zalecam sporą ostrożność przy obsłudze. Jest to skorpion bardzo szybki, agresywny, świetnie się wspina i dysponuje dość silnym jadem.

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w hodowli

Bartek Gorzkowski

walter
    Guest

Bardzo dziekuje Wszystkim za wypowiedzi i pomoc.
    # 1 - Hadrurus arizonensis
    # 2 - 99% Scorpio maurus
    # 3 - Mesobuthus martensii

Uprawnienia umieszczania postów