-
Re: Jakie to skorpiony ???
Tylko ze fajnie bys zaplacil za przesylke ;>
-
warto zapłacic za E carphaticusa to super skorpioniki najlepiej sie jo obserwuje w grupie
Pozdrawiam !
Ps. nadal chce go kupic
-
eh ale az z kanady zamawiac
-
Jakiej wielkości jest ten skorpion z 2 zdjęcia? Po wielkości można raczej poznać czy to jest S. maurus, czy E. carpathicus. Sądząc po budowie ciała obstawał bym przy S. maurus.
Jeżeli chodzi o 3 zdjęcie to na 99% C. margaritatus - mój jest prawie identyczny
pozdrawiam
-
Faktycznie, zapomnialem ze rozmiar tez cos moze powiedziec.
Troche ciezko jest je zmierzyc ale jakos sie udalo
Nr.1 - 5.0 - 5.5cm bez ogona
Nr.2 - 3 cm bez ogona
Nr.3 - 3.5 cm bez ogona
- Nr.1 jest raczej napewno Hadrurus arizonensis poniewaz ma "przepisowo" owlosiona koncowke ogona.
- Nr.2 ... ???
- Nr.3 ... porownywalem wczoraj mnostwo zdjec i rzeczywiscie wyglada na C. margaritatus.
-
-
ej, znasz ten kawał? Przybiega na plaży dojrzewająca córka do matki i woła: Mamo, mamo, dałam nurka! A matka na to: Kochanie, mówi się " dałam Nurkowi..." ;-)
-
1. - hadrurus arizonienzis
2. - euscorpius carpathicus ? (por zdjecia na mojej stronie www.hadrurus.prv.pl)
3. - to moze byc mesobuthus gibbosus - uwazaj - jadowity
pozdrawiam
-
W żadnym wypadku nie jest to M. gibbosus. Posiadam takowe i raczej wiem jak wyglądają Ewentualnie Mesobuthus martensii - też jadowity.
Najlepiej wyślij te zdjęcia komuś kto się naprawde zna , niebędziemy przecież gdybać w nieskończoność. Równie dobrze mogą to być jakieś mniej popularne gatunki, których zdjęć w necie nie znajdziesz.
Pozdrawiam
michał
-
fakt, tez mam gibbosusy, przyjrzalem sie im dokladnie i porownalem ze zdjeciem - ale na mesobuthusa wyglada - choc oczywiscie moge sie mylic
co do tego carpathicusa to tez nie jestem pewny , moze jakbysmy wiedzieli jakiej jest wielkosci , ew przydaloby sie zdjecie na ktorym lepiej widac telson..
pozdrawiam
bat
Uprawnienia umieszczania postów