Stromatopelmy topiekne pajaki ale faktycznie do "barankow" nie naleza i raczej nie nadaj sie dla osoby ktorej wlasnie zdech chomik i trzeba kupic inne zwierzatko...
Stromatopelmy topiekne pajaki ale faktycznie do "barankow" nie naleza i raczej nie nadaj sie dla osoby ktorej wlasnie zdech chomik i trzeba kupic inne zwierzatko...
dobra fajnie popisaliście, wszystko wiem.
jednak niech mi ktoś powie czy ich jad jest faktycznie tak mocny?
nie chodzi mi o fakt czy jest potworem czy nie- tylko czy faktycznie jego ukąszenie może być aż tak szkodliwe?
Napisalem:
"W kazdym razie objawy ukaszenia sa jak najbardziej prawdziwe".
To znaczy, ze jad jest mocny...nawet bardzo mocny.
To samo mozna powiedziec rowniez o Poecilotheria, ktora coprawda doroslego, zdrowego czlowieka raczej nie zabije ale moze spowodowac dosyc niemile i czasami nawet dlugotrwale komplikacje.
Generalnie, wszystkie ptaszniki tzw. starego swiata sa 'uzbrojone' w duzo silniejszy jad niz ich amerykanscy kuzyni, ktorzy dodatkowo potrafia bronic sie wyczesywaniem wloskow.
Ze wszelkich dostepnych opisow wynika, ze Stromatopelma sa raczej agresywne i atakuja przy najmniejszej prowokacj.są pająki które gryzą częściej i są takie które gryzą żadziej, a stromatopelmy należa do tych drugich...
No wlasnie, z ptaszorami to tak jak z kobietami ... taka np. Brachypelme poklepiesz po ... no, po czymkolwiek i spokojnie wejdzie ci na reke (dobre pajeczysko) a od takiej Stromatopelmy zaraz dostaniesz w pysk ... albo nawet i ugryzie!Jak mnie ktoś klepie w ... no, w cokolwiek, dostaje w pysk. Dlaczego Stromatopelma ma nie użreć, jak ktoś jej przeszkadza?
... najmocniej przepraszam ale nie moglem sie powstrzymac
Walter - fajna stronka - congrats.
Mi sie tez bardzo podoba strona Waltera. Piekna robota.
Co do Poecilotherii... to moja, jak na kobiete jest wyjatkowo "chetna", bo raz bez klepania wskoczyla mi na reke, kiedy jej sprzatalem
Wole jednak nie powtarzac tego, bo wystarczy, ze wtedy mialem puls jak karabin maszynowy.
A tak na serio, mialem szczescie, ze pajak mial...dobry humor i mnie nie dziabnal, bo normalnie nie jest taki lagodny.
Dodam, że dojrzałe samce Stromatopelma calceatum mają jad kilka razy silniejszy niż samice...
Tak samo u przedstawicieli Hexathelidae... Samce sa o wiele bardziej niebezpieczne, dlatego to ukaszenie samca Atraxa jest prawdziwym zagrozeniem.