-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
kupile mskorpioan cesarskieog co dalej?
Kupiłem skorpiona cesarskiego dalem za niego o zgrozo 130zl czyli na pewno zdarli ze mnie chociaz calkiem duzy jest juz 16 cm z ogonem no ale coz takie ceny sa w kaliszu. W każdym bądź razie mam drania 3 dni dopiero (w sklepie nie potrafiono mi powiedziec ile ma lat czy po ktorej ejst wylince) w kazdym bądź razie nie wrzucałem do terrarium żarcia kotre z nim dostałem bo wiedziałem że i tka w pierwszych dniach nic nie zje (adaptacja itp) i balem sie ze mi poobgryzaja rosliny dziady dzisiaj dalem mu na probe 1-go swierszcza wcial go niemal od razu jak ten tylko podszedl do norki. potem wzucilem drugiego to samo wiec wrzucilem 3 nastepne i domyślacie sie co było moje pytanie czy to dziadostwo powinno tyle wciagac? jak tak to bedzie mial obebecha wiekszego niz ja! druga sprawa przed norka polozylem pare macnzikow ale on ich nei ruszyl wogole lezaly od wczoraj! druga sprawa prosilbym o pare porad odnosnie jego hodowli nie chcialbym popelnic zadnych bledow zwlaszcza ze tka chetnie wciaga wszystko skzoda by bylo takiego okazu! Mam w srodku paprotke jaksi tam kwiatek drugi to znam nazwe ale podame potem świetnie sie prezentuje w terrarium ulepile i wypalilem z gliny plytki w jednym miejscu glebszy niby stawik sporo plaskich kamieni jeden w rogu terrarium pod ktory mjest norka dla dziada mozna go obserwowac z 2 stron a on sie czuej bezpiecznie. podloze to torf odkwaszony na wieskz ukawalki duze kory brzozowej leza oblozone ziemia tka ze tylk ogrzbiety wystaja albo wchodza na tylna scianke ale obsypane ziemia zeby zwierzaki karmowe nie mogly sie schowac. Pytanie co jeszcze najbardziej interesuje mnie sprawa oswietlenia jaka zarowka (moc itp czy np UV ma byc lub czy tylko mzoe czy tez wcale nie) i czy kupic drugiego skorpioan najchetniej plci przeciwnej? terarium bede robil sam myslalem nad wymiarami 50x90x50 obecne 35x60x35 ile tam takich dziadow sie zmiesci? zeby nei bylo ciasno? jeszcze ja kz wilgotnoscia ? roslina jest gruba i moga po niej chodzic ale bedzie jeszcze bonzai i najwazniejsze jakei ptasnziki nadrzewne moge znimi trzymac! Będe wdzieczny za wszelkie rady, podpowiedzi i jak trzeba opier za cos co nie dobrze robie! I przepraszam za tak dlugiego posta!
gg:4145470
tlen:Shazzy@tlen.pl
e-mail:gzimian@wp.pl
Uprawnienia umieszczania postów