Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: czy to możliwe???

Re: czy to możliwe???

już 6-ego dnia nie ciekawie wygląda ta rana(co dopiero 9-tego i 10-tego) - strasznie...podejżewam jednak, że bez amputacji się nie obeszło...

jest to "Loxosceles reclusa" - oglądałem zdjęcia ze skutkami okąszenia - takie same - najpierw mały bąbel i obrzęk do okoła, następnie bąbel i siniak, a na końcu rozkładająca się tkanka. Nie ciekawie....

To jest Loxosceles reclusa. Występuje w centralnej częsci Ameryki pólnocnej. W Stanach ludzie zaczęli sie go bać. Pojawił się mit, ze jak Cie ugryzie to umrzesz odrazu, podobnie jak z czarną wdową, ale w Stanach ludzie wszystkiego się boją.

walter
    Guest

"Brown recluse" zyje w srodkowych USA ale jest spotykany rowniez w polnocnych stanach.
    Pajak mieszka najczesciej w zapuszczonych, drewnianych budynkach gospodarczych (szopach na narzedzia ... itp) oraz w piwnicach budynkow mieszkalnych.
    Faktem jest, ze jest nawet grozniejszy od oslawionej czarnej wdowy, poniewaz jego ukaszenie jest malo lub zupelnie nie bolesne.
    Skutkiem tego, osoba ukaszona najczesciej ignoruje takie "znikome" ukaszenie i po pomoc medyczna zwraca sie, kiedy juz jest najczesciej za pozno.
    Po ukaszeniu nastepuje stopniowa martwica tkanek i wyglada dokladnie, jak na zdjeciach.
    W wielu przypadkach ukaszenie "reclusa" konczy sie amputacja czesci (najczesciej) konczyny.
    Jest wiec chyba czego sie bac?!
    W obszarach wystepowania tego pajaka wlasciciele domow i farm czesto otrzymuja masy ulotek ostrzegajacych przed nim.
    Zaleca sie wykonywanie prac gospodarczych w rekawicach, dlugich spodniach i wysokich butach.

Dlatego wiele postow do tylu nie moglem sie nadziwic glupocie jakiegos barana pozujacego do zdjecia z "niegroznym" reclusem na dloni, podczas gdy wszyscy zachwycali sie odwaga kogos z murinusem na reku.

Apetyczne foteczki...ale raczej nie dam ich poogladac rodzinie

Nie przebijaja jednak programu jaki ogladalam jakis czas temu odnosnie much ktore potrafia zlozyc larwy pod skora czlowieka ktorego uzra. Niby nic takiego, ale jak sie larwy zaczna ruszac, byc glodne itp to juz nie jest takie przyjemne :/
    A swoja droga ciekawa jestem jak prace nad wymysleniem czegos coby zaniechalo amputacji konczyn w razie ugryzienia przez to malenstwo bo raczej watpie by nad tym nie pracowano skoro pajaczek chyba dosc czesto spotykany..

o kurde...gdybyscie tego nie potwierdzili w zyciu bym nie uwierzyl... Ale chyba musi byc jakies antidotum na te ukaszenia !

było o tym (albo podobnym)pająki jakieś 2 tygodnie temu na (nie pamiętam którym) kanale przyrodniczym.
    ugryzienie wywoływało gangrene i czasem dziabnięcie w palec kończyło się ampytacją całej dłoni.
    jedynym znanym skutecznym lekarstwem na ugdyzienie(a właściwie na skutki)jest wielkokrotne rażenie prądem o bardzo wysokim napięciu, np. jak w paralizatorach 200 000V.
    jest to bardzo bolesne, ale niegroźne dla zdrowego człowieka, a przynosi świetne efekty.

Atrax Robustus
    Guest

Zgadza sie..kurde..nie mam juz co dodac, bo mnie wyprzedzili

Ale potwierdzam, ze to Loxosceles reclusa, a wystepuje bardzo powszechnie w Australii. U dziecka lub alergika potrafi spowodowc smierc, a u bardziej wytrzymalych jednostek, pojawiaja sie nie gojace sie rany (gnijace), poniewaz jad ten jest wysoko cytolityczny.

Co do leczenia, to do niedawna jedyna rada byla amputacja konczyny. Dzisiaj jednak leczy sie to elektrodami (jak wspomnial foxtrott) i po kilku miesiacach, poszkodowani przewaznie odzyskuja sprawnosc konczyny.

Ten pajak jest bez watpienia grozniejszy od pajaczkow z rodzaju Latrodectus.

mAYh3m
    Guest

Ja rowniez nie mam sie co chwalic zadna nowoscia na ten temat. Moge jedynie dodac, ze w jadzie tego gatunku znajduja sie hipertoksyczne substancje, ktore powoduja roklad i usmiercanie tkanek. Foxtrott wspomnial o terapii wstrzasami elektrycznymi i to sie zgadza. Byl przypadek, w ktorym lekarz w ten sposob uratowal konczyne ukaszonego czlowieka.

Alice zas wspomniala o osach skladajacych jaja pod skora. Zgadza sie, mialem kontakt z osoba, ktora zostala uzadlona przez taki gatunek. Zona mojego kuzyna zostala ukaszona przez taka ose w Arabii Saudyjskiej. Zaczelo sie od pieczenia i dziwnych drobnych bruzdek na powierzchni skory, ktore z dnia na dzien zdawaly sie "wchodzic" glebiej w skore. Ktoregos dnia, zaczynaja sie wykluwac, zjadac tkanke na swojej drodze i wychodza na zewnatrz, co jest wyjatkowo nieprzyjemne zarowno jesli chodzi o bol jak i o widok.

Nie wiem jak wy, ale jakby mnie takie ustrojstwo uzarlo to bym dzgal sie dotad igla az bym wyciagnal to gowno zanim by samo wyszlo

A co do zdjec ukaszenia - nie powiem. Szybka reakcja na toksyne. A zdjecia nie byly az tak niesmaczne. Mialem nieprzyjemnosc widziec wiele gorsze.

Pozdrawiam,

Mgiełka
    Guest

Z tego co wiem to nie pająk jest sprawcą rozkładu tkanki lecz jakas bakteria,która znajduje się na szczękoczułkach różnych pająków.więcej szczegółów na stronce: http://www.terrarystyka.com.pl/cieka...1303&rd=8&vo=8.

Uprawnienia umieszczania postów