-
Re: Czy mozna wogole dostac?
Moim zdaniem, spokojnie mozesz kupowac lividum. Jest tu troche (czyt. wiele) trudniej, niz z albopilosum, jednak jesli bedziesz sobie caly czas wmawial, ze jeszcze nie czas, to nigdy nie kupisz :]
Ja mialem to samo z Poecilotheria... nie cenilem sie wtedy za bardzo i bardzo watpilem w to, ze dam sobie rade, a jednak po zastanowieniu, zdecydowalem sie i nie zaluje!
Pajak jest bardzo ciekawy, jednak zdaje sobie sprawe, ze trzeba z nim uwazac.
Z lividum nie bedzie zbyt latwo, bo to pajak podziemny i wymiana torfu jest u niego czasem troche kloptliwa (chyba, ze wyjdzie sobie na powierzchnie)
Jesli chodzi o jad, to jest on bardzo niebezpieczny. Ten pajaczek to zwierzatko azjatyckie, a pajaczki azjatyckie sa znane z sily jadu. W kazdym razie nudnosci i goraczka, czy tez utrata swiadomosci oraz bole, moga sie zdarzyc.
-
Mylisz sie tutaj w tym, szara rzeczywistosc wystepuje zawsze.
Piekne kolorki wystepuja u samic...szczegolnie, gdy sa dojrzale.
Poza tym, samiec, na poczatku tez jest niebieski, a dopiero pozniej robi sie brazowawy..
Zgadzam sie natomiast z tym, ze geniculata jest swietnym pajakiem!
-
Atrax - ja uważam, że przyjemności trzeba sobie dawkować powoli. Osiągając najlepsze od razu cała "zabawa" może stracić smaczek i to "coś". Zważ na to, że drugi pająk po 2 miechach (no, chyba, że po 2 latach studiowania literatury) to chyba zbyt duży skok. Jest przecież tyle ptaszników równie ciekawych w hodowli (a raczej w posiadaniu - póki brak rozmnażania), że można się czegoś po drodze nauczyć.
Jak wskoczysz w merca z fiata 126p to w pupie będzie szmiał opla, forda czy wartburga.
Ja zostaję przy dawkowaniu sobie przyjemności.
pozdrawiam
hlas
-
Doszedlem do wniosku ze Geniculata bedzie narazie lepsza Moze pozniej zafunduje sobie jeszcze pare ptaszorow i bede straszyl sasiadow Mowiac powaznie po prostu nie czuje sie na silach opiekowaniem sie Lividum. Drobny blad, ktory moze mi sie zdazyc moze kosztowac zdrowie mnie badz mojej rodziny, o co boje sie najbardziej. Do Kedzierzawca wszyscy przywykli, ale nie wiem czy tak jadowity pajak spotkalby sie z ich szybka aprobata. Zaczalem od Kendzia, potem Geniculata (chociaz ostrzylem sobie zeby na Smithi badz Vagansa), moze w nastepnej kolejnosci Versicolor (rownie przesliczne), potem Lividum a konczyc bede na czyms naprawde niebezpiecznym i trudnym w hodowli. Moim cichym marzeniem jest, aby rozmnozyc Lividum. Albo moze nawet otrzymac ich hybryde. Jestem ciekaw czy Geniculata moglaby byc skrzyzowana z Lividum. Coz, czas pokaze, nabiore doswiadczenia.
-
hlaskover -> i wlasnie dlatego, przez 10 lat, duzy katnik, czy tez jakis Atypus piceus byl dla mnie szczytem marzen... a jak juz rozmnozylem katniki...hehe... radosc nie z tej Ziemi
Z drugiej strony, cala zabawa sie nigdy nie skonczy, chyba, ze ktos bedzie hodowal wszystkie gatunki, a to jest praktycznie niemozliwe. Ja kupilem sobie smithi i byla to moja przesiadka z rowerka do maluszka. Pozniej kupilem Poecilotherie i maluszka zastapil merc, jednak dopoki nie osiagne rakiety, jednak jeszcze nie wsiadlem do mysliwca, ani do rakiety
Zreszta cala zabawa na pewno nie straci smaku, bo agresywnosc nie jest kryterium przyjemnosci hodowli. Jest tyle ciekawych gatunkow, ktore swym trybem zycia i sposobem reakcji, zaskakuja wszystkich, ze ciezko jest miec je wszystkie. W lipcu bede kupowal Haplopelme, jednak to nie jest szczyt moich marzen, bo po niej bedzie Pterinochilus murinus, a jeszcze pozniej Grammostola rosea...lub nawet Pandinus imperator (scorp).
Tak wiec wybor jest duzy i kupienie lividum nie jest zle. Ja tez nie bylem zbyt doswiadczony (w moim mniemaniu), gdy kupowalem regalis.
Wszysto zalezy jednak od odpowiedzialnosci hodowcy i wierze, ze przy odpowiedniej dozie ostroznosci, nie stanie sie nic zlego.
Wracajac jeszcze do tego, co napisales. Nawet, jesli kupisz lividum, to i tak nie bedziesz wiedzial, co to znaczy hodowac pajaki nadrzewne. Jesli kupisz sobie nawet ta Poecilotherie, to i tak nie doswiadczysz przyjemnosci z hodowli Avicularii, ktorych sieci sa o wiele ciekawsze, niz u Poecilotherii. Kupienie albopilosum wcale nie wyklucza hodowli innych gatunkow naziemnych, bo w koncu kazdy gatunek jest inny i z obserwacji kazdego z nich, mozna sie wiele nauczyc.
Podzielam natomiast Twoje zdanie, aby zdobywac doswiadczenie powoli i przechodzic do coraz niebezpieczniejszych gatunkow (jesli to "konieczne") po odpowiednim upewnieniu sie, ze ma sie juz wystarczajaco duzo doswiadczenia.
-
Co do krzyzowania tych pajakow, to raczej watpie, zeby Ci sie to udalo, bo krzyzowanie w obrebie gatunkow (jak B. albopilosum + B. smithi) jest mozliwe, ale krzyzowanie miedzy rodzajami (lividum + geniculata) raczej nie wyjdzie.
Poza tym niewarto krzyzowac, bo po co robic mieszance /czyt. kundle/ na pajeczarskim rynku?
Dobrze robisz, ze jednak decydujesz sie na geniculate, bo znam niektorych, ktorzy biora tego pajaka tylko ze wzgledu na kolor i zadne argumenty do nich nie docieraja...
madra decyzja...
-
Mam w planach rozwiniecie mojej hodowli i moze nawet zajecie sie sprzedaza pajakow. Oznaczaloby to, ze wielkosc mojej hodowli wzroslaby dramatycznie. Poki co, staram sie bardzo dla mojego Kendzia, bede pajaki dokupywal zarowno naziemne, nadrzewne i podziemne.
A tak a'propos : wnioskujac z Twojego nicka mam wrazenie ze obcowales z tym pajakiem. Pomimo iz nie nalezy on do ptasznikow, rowniez bardzo mnie intryguje. Ale ja szczerze mowiac obawialbym sie hodowac (przynajmniej narazie) tak niebezpiecznego i agresywnego pajaka.
Poki co, zobacz i ocen mojego pupila.
Pozdrawiam,
-
Atrax, pomino różnicy zdań pozostaję w szacunku dla twojego doświadczenia i wiedzy, którą posiadasz. W końcu po to jest forum aby sobie podyskutować i powymieniać się myślami.
A mAYh3m już podjął decyzję więc życzmy mu, aby była trafna. I oby niosła ze sobą naukę na przyszłość.
Pozdrawiam Was, Panowie mAYh3m i Atrax, pozostając w szacunku
I niech o to chodzi w naszych rozmowach
hlas
-
Nawiazujac do Twojej poprzedniej wypowiedzi.
Chce, aby wybor pajaka nie byl uzasadniony tym jak on wyglada i czy jest agresywny, zebym mogl powiedziec : "patrz, nie dosc ze super wyglada to jeszcze moze cie zabic". O Geniculacie naczytalem sie sporo i zainteresowal mnie ich hmm.. nazwijmy to "sposobem" zycia. Mam przy okazji nadzieje, ze Geniculata jeszcze bardziej zwiekszy moja wiedze dot. ptasznikow oraz terrarystyki. Moja wiedza co prawda nie dorownoje Tobie (FAQ dot. pajeczakow - swietna i profesjonalna robota, widac fachowosc), ale staram sie ja na biezaco uzupelniac.
Pozdrawiam,
-
dobra, na lozluźnienie atmosfery polecam:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=ar...i&aid=24677197
podziwiam determinację autora.. niechaj ornitolodzy formują szereg...
pozdrawiam
hlas
Uprawnienia umieszczania postów