Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: jakiś test??

kulpato
    Guest

Re: jakiś test??

mozna zrobic w GDYNI w instytucie przyrody tropikalnej czy jakos tak
    koszt: 90zl

Kiedyś pyatałem w podobnej sprawie jednego z najlepszych alergologów. Odpowiedź była długa. W skrócie:
    1. To, że masz jakąś alergię (np na pyłki traw) nie wpłaywa w żaden sposób na prawdopodobieństwo wystąpienia alergii na jeden ze składnieków jadu ptasznika.
    2. Nawet alergia na jad pszczoły nie oznacza alergi na jad ptasznika.
    3. Mozna nie mieć żadnej innej alergii a być uczolonym na jad B. albopilosum.
    4. Można mieć alergie na jeden gatunek lub rodzaj ptasznika, a nie mieć na inne - wszystko zależy od tego jaki dokładnik składnik jadu jest alergenem.
    5. Mozna być 10 razy ukaszonym przez pająka i nie mieć objawów alergii. Przy 11 razie może wystąpić reakcja alergiczna. Alergen może zadziałać przy kolejnym kontakcie - nie koniecznie przy pierwszym!
    6. W Polsce nigdzie nie robi się testów na jad Ptasznika - nie wiem nawet czy takie testy w ogóle opracowano.

ad6. Co do Gdyni - Instytut Medycyny Tropikalnej - podobno właśnie tam też nie robią takich testów, ale może mam nieaktualne dane.

a co jesli po ukaszeniu szerszenia dzialy sie ze mna cuda?
    po pszczole nic, ale to dawno bylo nim mialam jakiekolwiek reakcje alergiczne na cokolwiek :/ chociaz silne nie sa..

Uprawnienia umieszczania postów