Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Xensis sp.

Xensis sp.

Powiedzcie co wiecie o tym pająku.

--->Mimi<---
    Guest

Re: Xensis sp.

Znowu walnołem błąd miało być Xenesthis sp.

huh, bardzo atrakcyjny, pochodzi z okolic puszczy amazonskiej tzn wlasnie stamtad aktywny caly czas, o pieknym ubarwieniu.
    mlode sa z pomaranczowymi lapkami, dorosle purpurowe na karapaksie, niebieskie lapki, pomaranczowe wloski na odwloku. Ponoc ciezkie do zdobycia i jesli dobrze kojarze agresywne, hmmm wiecej niepamietam.

[dobre pytanie zaczynam sie dobudzac hihi thx myslalam ze nie wysiedze dzisiaj nocki]

walter
    Guest

Atrax Robustus
    Guest

Pajak fajny, tylko podobno mlode sa troche wrazliwe i przy nieodpowiednich warunkach i duzym stresie moze byc z nimi niedobrze.

Co do ciezkosci zdobycia, to sie zgadzam...
    Widzialem go w sprzedazy najwyzej 3 razy.

--->Mimi<---
    Guest

Dzięki.. piękny niewiem ale w karzdym razie ciekawie ubarwiony
    A w jakich cenach chodzi?
    Czy jest gdzieś jakis opis choćby po angielsku, czesku ablo farncusku?

Awikularia_
    Guest

I tak pięknie ubarwiony jest tylko dojrzały samiec. Poza ty skrót "sp." oznacza ni mniej ni więcej "gatunek" - czyli Xenesthis sp. jest niesklasyfikowanym gatunkiem z rodzaju (czy rodziny - zawsze mi się to pierniczy) Xenesthis. Jest dużo pająków "sp." - np. Chilobrachys sp., Chilocosmia sp. i mnóstwo innych. Nie są to nazwy gatunków, nazwy zostaną nadane dopiero po pełnej klasyfikacji. Może się okazać, że Xenesthis sp. będzie zaliczony do jakiegoś gatunku, np. Pamphobeteus ornatus :P.

--->Mimi<---
    Guest

Tak.... wiem że Xenesthis sp. oznacza wszystkie gatunki czy tam wszystkie niekalsyfikowane gatunki z rodzaju Xenesthis ale Karzdy itak wie o który gatunek konkretnie chodzi (jak z Ramulus sp. = patyczak wietnamski)

acha dobrze wiedziec.. co oznacza tajemnicze sp )
    a zawsze mnie to jakos zastanawialo tylko nie mialam kogo zapytac wprost w 4oczy (mniej smiechu by bylo heheh)

pozdro

Atrax Robustus
    Guest

Species

Uprawnienia umieszczania postów