-
Re: Krzyzowanie
"Nie sadze, zeby bylo rzecza absolutnie niemozliwa spotkanie krzyzowek np. Brachypelm, Grammostoli lub Haplopelmy w naturze"
Widzisz, a ja sądzę, że w naturze takich hybryd nie spotkasz. Idąc za przykładem, albopilosum jest pająkiem naziemnym a vagans nadrzewnym, więc raczej by się nie spotkały a jeśli już podejrzewam, że skończyło by się to atakiem a nie kopulacją. Nie zapominajmy, że w terr często często trzyma się razem się zwierzaki, które w naturze nie miały by szans na spotkanie z różnych przyczyn (bariery geograficzne).
W naturze wiele pająków ma swoje szyfry pozwalające odróżnić partnera od potencjalnej zdobyczy. W sztucznych warunkach cechy te zanikają lub brakuje elementów potrzebnych do wysłania / odbioru sygnału (np jakaś gałązka czy listek)
"Powszechnie wiadomo, ze "skundlone" psy sa inteligentniejsze od czystych rasowo.
Jesli juz jestesmy przy psach, w historii "nienaturalnie" krzyzowano juz wiele ras, ktorych mieszance sa obecnie uznawane za psy czystej rasy - np. bullterrier, foxterrier ...
To samo dotyczy koni, bydla i trzody."
Nie mieszajmy krzyżowania ras a krzyżowania gatunków.
"Faktem jest rowniez to, ze niestety niektore mieszance sa niezdolne do reprodukcji, np. muly."
Widzisz, muł jest mieszańcem międzygatunkowym dlatego jest bezpłodny. Może warto by zapoznać się z definicją gatunku? Zwierzęta w odrębie jednego gatunku dają płodne potomstwo (chociaż jak od każdej definicji i tu są wyjątki).
"Uwaga Mantida o nie zasmiecaniu rynku ma wyraz typowo komercyjny i zupelnie sie z nia zgadzam Ja nie sądzę, żeby uwaga Mantida miała wyraz typowo komercyjny.
"... chociaz sam chetnie trzymalbym jakas hybryde "
No widzisz, ja zdecydowanie jestem przeciw i zdania nie zmienię tym bardziej, że jest tyle pięknych gatunków, że każdy znajdzie coś dla siebie
-
Poprawka:
Vagans jest ptasznikiem naziemnym (podobnie, jak albopilosum).
-
A ja wiem (przypuszczam) w jakim sensie wyrażasz słowo natura. No więc natura Twoim zdaniem to Natura (dawniej mówiło się Bóg).
Każdy ma swoje poglądy i odmienne zdania, ale nie widzę tu żadnej adekwatności w Twoim podchodzeniu do zachowywania naturalności. Otóż podejrzewam, że żyjesz sobie w nienaturalnym środowisku zwanym miastem, odziewasz się w nienaturalne włókna syntetyczne, jadasz nienaturalnie przetworzoną żywność, a wnioskując z tego, że zabierasz głos na tym forum - trzymasz w nienaturalnych warunkach swoje pająki (w niewoli).
Apropo ras np. psów. Pies (i masę innych zwierząt howanych, czy to dla ludzkiej przyjemności, czy dla konsumpcji - na jedno wychodzi) też jest nienaturalny, bo ukształtowany przez człowieka.
Uprawnienia umieszczania postów