Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Uciekajaca zdobycz

Cujo
    Guest

Uciekajaca zdobycz

Swojej kedziorki jeszcze nie karmilem (wczoraj dopiero zakupilem) ale ciekawy jestem jak jest z owadami, ktorymi karmicie doroslego pajaka, a ktore maja skrzydla i sa dosyc energiczne (mucha, chrabaszcz, itp.). Ptasznik sie za owadem ugania po calym terrarium, czy raczej pozostaje w bezruchu i czeka az mucha usiadzie na przyslowiowym nosie?

CD/Tombik
    Guest

Re: Uciekajaca zdobycz

To juz zalezy od ptasznika.

Jedne ptaszniki *niechodzi tu o konkretne gatunki tylko o upodobania* czekaja, nie ruszajac sie az owad przejdzie obok i potem zabijaja natychmiastowym skokiem. Piekny film wlasnie z takim atakiem z zaskoczenia by A. Geniculata mozemy zobaczyc na www.giantspiders.com .

Inne ptaszniki od razu po wrzuceniu owada biegna do niego i zabijaja. Taka mucha wrzucona do "mieszkanka" ptasznika od razu nie zaczyna biegać/latać itp. Ptasznik nie ma problemu z zabiciem jej. Nie musisz sie o to martwić.

Atrax Robustus
    Guest

Jesli moj pajak nie jest glodny, to:
    a) ucieka przed mucha
    b) zabija ja

jesli jest glodny to:

a) czeka, az podejdzie i blyskawicznie rzuca sie na nia.
    b) biegnie do niej i lapie (w przypadku Poecilotherii)

moja a. geniculata startuje od razu do świerszcza. Nie mija minuta a ona już go konsumuje. Żarłoczna bestia.
    Za to p. cambridgei coś niemrawy do jedzenia, ale mam nadzieje, że się rozkręci.

pzdr

hlas

puaru
    Guest

u mnie tak samo geniculata jest istnym lowca a cambridgei siedzi i sie boi wszystkiego pozdrawiam

Nie mam geniculaty ale jak moj kedzior wyczuje zdobycz w terrarium to juz mozna zaczac mowic o takim swierszczu czy innym zwierzaczku w czasie przeszlym :-)
    A cambridgei ,podobnie jak u Was, jakis dziwny...Jednak niemrawy czy nie to jak jest glodny to prawdziwy z niego killer
    pozdrowka

Uprawnienia umieszczania postów