Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Samica czy samiec ?

caesar_
    Guest

Samica czy samiec ?

Mam pytanie, jaka jest prawdopodobna płeć tego pająka (załącznik) ?
    Nie ma co prawda widocznych haczyków na przedniej parze odnóży ale
    wydaje sie że ma typowe dla samców długie odnóza i dość smukłą budowe ale moze proporcje takie wynikają z młodego wieku. Pajak ma (nie licząc odnózy) ok 5,5 cm.
    pozdrawiam

Re: Samica czy samiec ?

ja stawiam 80% ze to samica z czego czytam pajak jest duzy wiec z łatwosci okreslisz płec jak pajak stanie przy szybie i wtedy sprawdzisz czy pod odwłokiem miedzy 1 para płucotchawek jest zwgórek czy tez płasko jesli płasko to samiec,a jesli nie wiesz o czym mówie odsyłam sie na strone metus-a www.metus.asmed.pl tam jest to elegacko przedstawione

dzieki za mily komentarz )

Atrax Robustus
    Guest

caesar_: szukaj w okolicy stylika tego wzgorka.
    Na stronie Metusa jest bardzo dobre zdjecie i po tym poznasz, jaka pajak ma plec.
    Po tych zdjeciach, ktore wyslales nie da sie nic okreslic.
    Plec okreslisz dopiero po wylince.
    Moglbys oczywiscie popatrzec mu pod spodnia strone ciala, ale ta metoda jest tak nieskuteczna, ze nie zawracaj sobie nia glowy.

Ps...sliiiczna bestia! :]

Awikkularia
    Guest

Dokładnie. Z wyglądu zewnętrznego nie da się poznać płci ptasznika (oczywiście nie mówię tu o osobnikach dojrzałych). To że ptasznik ma smukłe odnóża i mniejszy odwłok nie oznacza wcale jakiej jest płci. Najpewniejszy sposób to sprawdzenie wylinki. 5,5 cm to nie jest jeszcze pełny rozmiar B. boehmei. Samce są naprawdę duże .

Uprawnienia umieszczania postów