Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: czy mozna legalnie hodowac ptaszniki???

Mieszany widok

evelman
    Guest

czy mozna legalnie hodowac ptaszniki???

zastanawialem sie czy mozna legalnie hodowac ptaszniki, czy jes mozliwe zalatwienie togo w jakims "urzedzie" jak nie to dlaczego...

pozdrawiam evelman

Re: czy mozna legalnie hodowac ptaszniki???

a kto mówi że ptaszniki są nielegalne? ;-) teoretycznie tak jednak jak w praktyce to każdy sam wie, no coment

Pozdrawiam

evelman
    Guest

no wlasnie... nikt nie chce o tym pisac.
    ciekawe czy znajdzie sie ktos kto odpowie mi na to pytanie:

tzn. jakie dokumenty bym potrzebowal, zeby mozna bylo je sprzedawac w sklepie zoologicznym...

jestem bardzo ciekawy...

pozdrawiam

nie są potrzebne żadne dokumenty abyś mógł sprzedawać ptaszniki kupujesz i sprzedajesz proste prawnie nie ma ''konkretnie'' nic ustalonego pozatym wzmianki w art. 20 ''Zabrania się utrzymywania i hodowli poza ogrodami zoologicznymi i właściwymi placówkami naukowymi oraz cyrkami, zwierząt drapieżnych i jadowitych groźnych dla życia ludzi bądź zwierząt.'' zreszta co po tej wzmiance jeżeli nie ma do tego ''pseudo przepisu'' żadnych przepisów wykonawczych.

Pozdrawiam

ej Serpent jest taki mały problem chyba go pominołes. Jest ogólno polski zakaz sprzedarzy zwierząt jadowitych- sklepy mogą nieźle beknąc zato. A co do hodowli takich zwierząt to niewiem czy jest zakaz.

poczytaj ustawy to będzizesz wiedział czy jest taki zakaz jak by nie było to bym w błąd nie wprowadzał, co do tego że mogą sklepy ''beknąć'' jak to Ty powiedziałeś to pokaż mi jeden sklep co miał kłopoty z tego powodu (przez sprzedaż ptaszników), bo ja takiego nie znam chyba że bede miał okazje poznać ;-) jeszcze z łaski swojej gdzie masz ten zakaz byłbym wdzięczny za okazanie jakis przepisów prawnych cytatów, linków itp.

Pozdrawiam

Ps. wiem że nie można do tego mieszać ryb ale w końcu też jest jadowita ( skrzydlica, motylowiec) bez problemu można kupić w ''lepszych'' zoologikach.

Witam
    Dodam jedynie iz to - ktore zwierzeta naleza do "drapieznych i jadowitych niebezpiecznych dla ZYCIA ludzi i zwierzat" - jest sprawa tak dyskusyjna ,ze praktycznie ustawa ta jest MARTWYM przepisem.
    Evelman - niektore z gatunkow ptasznikow(chyba najpopularniejsze - rodzaj Brachypelma) znajduja sie w spisie Konwencji Waszyngtonskiej - obrot nimi jak i hodowla - sa obwarowane przepisami CITES - chcac nimi handlowac - radze - biez faktury na ten towar - zeby nie bylo ze przemycasz - choc z drugiej strony mnoza sie one juz dosyc dobrze w naszym kraju - wtedy taka hodowla powinna byc zarejestrowana
    Pozdrawiam

od siebie dodam tyle ze jesli zabroniona byla by sprzedaz i hodowla ptasznikow to wszyscy sprzedajacy ptaszniki i inne jadowite "bestie" na forum "gielda" byli by przestepcami, tyczy sie to rowniez sklepow zoologicznych. Wtedy na 100% nie istnialo by takie cos jak "gielda" no chyba ze tylko takie rzeczy jak terraria, kable itp...

**************** bzdura )******************

evelman
    Guest

ok wiem o CITES. tylko w wiekszosci ludzie hoduja ptaszniki, maja spora kolekcje " w piwnicy" a CITES nie. jak chcialbym kupic np. od kgos kto dolaczyl sie do dyskusji. czy ktos ma CITES na swoje pajaki!!

przeciez nie bede kupowal od kogos kto nie ma. kupie bede mial kontrole, a na fakturze bedzie ze to od pana X. on nie ma i lecimy razem...

z takim CITES pajaki sa drozsze, prawda!

pozdrawiam evelman

ps. moglbym prosic o link do tych przepisow prawnych, czy ktos moze ma??

dzieki

Niekoniecznie lecicie obaj - zarejestrowane Brachypelmy mozna juz kupic w Polsce - spora czesc tych "hodowanych w piwnicy" i bez rejestracji to poprostu przemyt z Czech - faktura/rachunek potwierdza Twoja dobra wole i ceduje odpowiedzialnosc na osobe/firme ,u ktorej dokonales zakupu - jednak pamietaj ze na Tobie rowniez spoczywa obowiazek zarejestrowania takich zwierzakow do 2tygodni od zakupu.

Uprawnienia umieszczania postów