Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Nhandu coloratovillosus

Mieszany widok

yiuldyn
    Guest

Nhandu coloratovillosus

Mam ptyanko! Wydaje mi sie ze ten gatunek ptasznika jest dosyc rzadki w Polsce. W jego opisie pisze ze nadaje sie dla poczatkujacych. Jestem zainteresowany tym ptasznikiem i mam okazje kupic go po 5 wylince. Chcialbym zeby ktos kto go juz ma powiedzial mi czy jest agresywny? Czy duzo je, jest rochliwy itp. za wszystkie info. dziekuje z góry!!!

Atrax Robustus
    Guest

Re: Nhandu coloratovillosus

Jest troszke agresywny i lubi czesac wloski, gdy jest zagrozony, ale agresywnosc jest to troche cecha osobnicza.

nie jest to ptasznik ''nie do dostania'' czasami pojawia sie w sprzedaży czasami nie, niedawno występował pod nazwą Brazilopelma, pozytywna jego cechą jest żarłoczność :-) podobnie jak A. geniculara bardzo szybko rośnie.

Pozdrawiam

walter
    Guest

Mam dorosla samice Nhandu carapoensis - w zasadzie rozni sie od Nhandu coloratovillosus ciemniejszym ubarwieniem.
    Nie jest agresywna, nie czesze wloskow i nie straszy - za to bardzo szybko ucieka do kryjowki.
    Moze akurat trafil mnie sie wyjatek ...?
    Rzeczywiscie, jest dosyc zarloczna - przerobi kazda ilosc swierszczy a i myszka nie pogardzi
    Aktualnie nadrabia zaleglosci gastronomiczne po wylince ktora przeszla na moich oczach miesiac temu.
    Jak chyba wiekszosc ptasznikow, zaczyna urzedowanie wieczorem i jest dosyc ruchliwa.
    Cale terrarium jest ladnie oplecione pajeczyna.
    Dosyc czesto widze ja spacerujaca po szybach.

Pare fotek w zalaczniku.

Awikkularia
    Guest

Dawna nazwa tego gatunku to Brazilopelma coloratovillosum.

yiuldyn
    Guest

Sam teraz nie wiem czy brac takiego agresywnego pajaka!?

Atrax Robustus
    Guest

Jak go nie bedziesz probowal brac do reki, to nic sie nie stanie.

Moze i jest agresywny, ale mozesz przeciez trafic na okaz lagodny /walter jest przykladem takiego hodowcy/.

Jezeli nie chcesz, to moze zajmij sie na razie jakimis Brachypelmami...lub Garmmostolami.

yiuldyn
    Guest

Spoko dzieki! Wiesz nie chce go brac na rece, ale czasami trzeba go wyjac(zmiana terra itp.).

na to juz sa sprawdzone sposoby.... nie trzeba brac rekoma

Atrax Robustus
    Guest

Ja tez na poczatku uznawalem branie na lapke pajaka tylko w wypadku, kiedy bede chcial go przeniesc.

Przyznam, ze teraz, gdy chce to zrobic, to trwa to najwyzej 3 minuty, bo jest wiele innych sposobow na przeniesienie ptasznika, niz wziecie do reki.
    Szczegolnie, jesli ma sie do czynienia z czyms bardziej niebezpiecznym, niz albopilosum.

Uprawnienia umieszczania postów