Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: jak czesto zraszać ?

Atrax Robustus
    Guest

Re: jak czesto zraszać ?

Wlasnie
    To to.
    Wyglada jak cegielka.
    Uwazam, ze to najlepsze podloze, bo dobrze trzyma wilgoc i doskonale nadaje sie dla naziemnych ptasznikow.

mam jeszcze dwa pytania
    1 wysypac sam substrat kokosowy czy wymieszac z torfem, a moze z vermiculitem?
    2 czy substrat trzeba jakos przygotowac, kobieta w kwiaciarni mowila zeby najpierw substrat kokosowy moczyc w wodzie ( kobieta zna sie bardzo dobrze na kwiatach ale o terrarystyce nie ma pojecia)

czesc . ja znalazłem cos takiego jak animals grunt . jest to naturalny produkt z włókna kokosowego . z jednego opakowania po dolaniu 4,5 litra wody jest ok 9 l . podłoza . chyba dobry jest nie ... czy radzicie cos innego ??

no wlasnie . jak mieszać torf z (czy włukno kokosowe) z woda . najpiera torf+woda i do pojemnieka rozrobione czy nasypac tor do npojemniczka na mocz a potem wode ??

Atrax Robustus
    Guest

To jest tak:
    bierzecie ta "cegle" z wlokna kokosowego i:
    Odlupujecie kawalek tej kostki (odlupywac wzdluz, bo przy cieciu w poprzek, to nawet pila sie stepi , pozniej wrzucacie te odciete kawalki/cala kostke do jakiegos pojemniczka i wlewacie DUZO wody (ale bez przesady). Nastepnie trzeba odczekac troche. Kostka rozmoknie, wchlonie wode i zmieni sie w to, czym ma byc
    Ja nie mam czasu na glupoty, wiec biore jakis ostry przedmiot i sam rozdrabniam kostke, dolewajac przy tym troche wody i caly proces trwa maksymalnie 10 minut.
    Jesli podloze jest za mokre, to mozna je wycisnac, jak gabke
    Po takich zabiegach mozna wlozyc substrat do terrarium.

najlepszy!! powaznie probowalem roznych ale ten jest najlepszy

Uprawnienia umieszczania postów