-
Re: Padły mi dwa pająki w ciągu jednego dnia:(
walter, najlepiej wynies na pare dni do znajomego/znajomej, byle by tam niesieidzaly... lepiej dmuchac na zimne...
a matii jak dojdziesz co to bylo to daj nam znac, i trzymaj sie...
P.S
a niekarmiles ich tymi samymi robakami? moze wlasnie byly jakies neitakies...?
-
pajaki szybko niestety padaja od np. `pronto` do scierania kurzy , nawet malej ilosci
pozdrawiam
bat
-
1. ptaszniki nie padaja bez powodu !
2. jesi w jednym czasie "padły" 2 rózne gatunki to musiała byc jakas zewnętrzna przyczyna ! (w innym wypadku padł by tylko jeden z nich)
-
Dokladnie.
Ja wciaz mysle, ze to byly jakies chemikalia, ktore mogly sie nawet dostac do pokoju przez otwarte okno...lub cokolwiek innego.
-
"Nie da sie ich rowniez wytresowac ani niczego nauczyc " - tu bym polemizował. Z tego co pamietam z etologii to nawet pantofelka da się wytresować. Pająka też pewnie można czegoś nauczyć (w końcu to zwierzę trochę wyższe ewolucyjnie od pantofelka). W tej sprawie trzeba by przejrzec jakies ksiązki etologiczne lub znaleźć dobrego etologa. Na pewno coś sie znajdzie.
-
Pewnie chciales to napisac w innym watku, ale masz racje.
Uczenie sie, jest to proces, w ktorym zwierze znalizujac wczesniejsze doswiadczenia unika wczesniejszych bledow. (muchy poddano dzialaniom chemikaliow, jedne uwalnialy sie, gdy muchy lataly w pewna strone - i one byly dla much bardzo nieprzyjemne, a inne "podobaly sie muchom" i naukowcy zauwazyli, ze muchy praktycznie calkowicie wyeliminowaly zachowania, ktore prowadzily do uwolnienia tych "zlych" chemikaliow".).
Tak wiec Fyta masz calkowicie racje z tym uczeniem. Chodzi tu jednak o to, ze pajaka raczej nie nauczy sie skomplikowanych czynnosci :/
Uprawnienia umieszczania postów