Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: zwykla czy lustrzana zarowka?

zwykla czy lustrzana zarowka?

szukalem przez opcje "szukaj" ale nie znalazlem ... wiec zadam pytanie i jak co to ... odeslijcie mnie do jakiegos posta.
    w faq za wiele nie napisano o tym.

wiec doradzcie jaka lepiej zarowke zastosowac? lustrzana czy zwykla?
    wiem, ze lustrzana daje wiecej ciepla i nie wiem czy 25 W w faq dotyczyl jako max. dla zarowki zwyklej czy lustrzanej.
    powiedzcie jakich uzywacie zarowek (wiem, ze czerwone), jakich firm itd. bo to pewnie tez ma znaczenie w sensie: jakosc i zywotnosc zarowki.

z gory dziekuje za odpowiedz

Atrax Robustus
    Guest

Re: zwykla czy lustrzana zarowka?

Ja mam philipsa i zwykle na dlugo starczy.
    Oczywiscie czerwona.
    W pokrywce od faunaboxa mam miejsce, gdzie mozna zamontowac zarowke.
    Sprawdza sie.

no ale jaka to jest? zwykla czy lustrzana zarowka i ile WAT i jak wielkie masz terrarium?

Atrax Robustus
    Guest

zwykla, 15W, 30/20/15 (dl, wys, szer)
    Jak jest troche za zimno w dzien, to dodatkowo podgrzewam jeszcze lampka.

kup lustrzanke gdyz nie rozprasza swiatla ani ciepla i bedzie kierowala na terra wiec niebedzie strat i nie bedzie az tak jasno w pokoju jak przy zwyklej )

tyle, ze pewnie lustrzanka to max 15 W na male terrarium ?

Awikkularia
    Guest

A ja nie używam czerwonych żarówek :P. Mam tylko zwykłe, 15 wat i to w 6 terrariach. Reszty moich pająków nie dogrzewam, chyba że temperatura spada poniżej 20 stopni. Włączam wtedy grzejnik i dogrzewam cały pokój.

kulpato
    Guest

Ja mam 15W zarowke w terra 40/25/20 dodatkowo podlaczona do prostownika. Na pelnych obrotach mam 27 st w dzien i 21 st w nocy. Jak na dworze jest cieplo to skrecam naterzenie w prostowniku i po "swierszczach".

Pozdrawiam

ja mam takie terra 15/10/15 dł/szer/wys gdzie stoja 2 malutkie pudeleczka z pajakami... te terra ogrzewa zarowka 40W (oczywiscie od zewnatrz) zarowka w odleglosci ok 5-10cm od terra....

gatim
    Guest

ja mam 17/36/22 szer/dlugo/wys w nim trzymam kilka sloikow z pajaczkami, calosc od gory przykrywam dykta z zarowka w srodku (15W zielona zwykla) dykte ta podnosze jak sie robi cieplo opuszczam jak jest za zimno,

Uprawnienia umieszczania postów