-
zwykla czy lustrzana zarowka?
szukalem przez opcje "szukaj" ale nie znalazlem ... wiec zadam pytanie i jak co to ... odeslijcie mnie do jakiegos posta.
w faq za wiele nie napisano o tym.
wiec doradzcie jaka lepiej zarowke zastosowac? lustrzana czy zwykla?
wiem, ze lustrzana daje wiecej ciepla i nie wiem czy 25 W w faq dotyczyl jako max. dla zarowki zwyklej czy lustrzanej.
powiedzcie jakich uzywacie zarowek (wiem, ze czerwone), jakich firm itd. bo to pewnie tez ma znaczenie w sensie: jakosc i zywotnosc zarowki.
z gory dziekuje za odpowiedz
-
Re: zwykla czy lustrzana zarowka?
Ja mam philipsa i zwykle na dlugo starczy.
Oczywiscie czerwona.
W pokrywce od faunaboxa mam miejsce, gdzie mozna zamontowac zarowke.
Sprawdza sie.
-
no ale jaka to jest? zwykla czy lustrzana zarowka i ile WAT i jak wielkie masz terrarium?
-
zwykla, 15W, 30/20/15 (dl, wys, szer)
Jak jest troche za zimno w dzien, to dodatkowo podgrzewam jeszcze lampka.
-
kup lustrzanke gdyz nie rozprasza swiatla ani ciepla i bedzie kierowala na terra wiec niebedzie strat i nie bedzie az tak jasno w pokoju jak przy zwyklej )
-
tyle, ze pewnie lustrzanka to max 15 W na male terrarium ?
-
A ja nie używam czerwonych żarówek :P. Mam tylko zwykłe, 15 wat i to w 6 terrariach. Reszty moich pająków nie dogrzewam, chyba że temperatura spada poniżej 20 stopni. Włączam wtedy grzejnik i dogrzewam cały pokój.
-
Ja mam 15W zarowke w terra 40/25/20 dodatkowo podlaczona do prostownika. Na pelnych obrotach mam 27 st w dzien i 21 st w nocy. Jak na dworze jest cieplo to skrecam naterzenie w prostowniku i po "swierszczach".
Pozdrawiam
-
ja mam takie terra 15/10/15 dł/szer/wys gdzie stoja 2 malutkie pudeleczka z pajakami... te terra ogrzewa zarowka 40W (oczywiscie od zewnatrz) zarowka w odleglosci ok 5-10cm od terra....
-
ja mam 17/36/22 szer/dlugo/wys w nim trzymam kilka sloikow z pajaczkami, calosc od gory przykrywam dykta z zarowka w srodku (15W zielona zwykla) dykte ta podnosze jak sie robi cieplo opuszczam jak jest za zimno,
Uprawnienia umieszczania postów