-
kedzierzawy, czerwonokolanowy czy chilijski?
w sumie dalem juz 2 ogloszenia o ptasznikach a konkretnie o czerwonokolanowym (smithi) i rozmawialem juz troche z chodowcami jednak odwaze sie zapytac na forum.
w pokoju zmierzylem srednia temperatura to 18-19 stopni i chcialbym kupic sobie ptasznika najbardziej to smithi bo jest wiadomo bardzo ladny.
jednak wyczytalem ze niby kedzierzawy nie potrzebuje takich wysokich temperatur bo w nocy temp. moze byc nawet 18-21 stopni co by mnie urzadzalo.
jesli chodzi o pokoj to mam caly czas polmrok i nie mam sucho w pokoju wiec co do wilgotnosci to nie problem.
pytam wiec ... moze wy mi doradzicie co w takim razie zrobic? bo chce miec ptasznika z L3-L4 i ciezko by dogrzewac pajaka jakas grzalka itp. jak ich mieszkanie jest wielkosci pojemnika na mocz. jedynie to przejdzie lampka czerwona 15-25 W by grzala go w dzien. w nocy wlasnie pojawia sie problem bo nie grzalo by nic tego mojego ptaszka i nie wiem czy przypadkiem aby smithi przezylby 18-19 stopni
prosze napiszcie mi jak u was to wyglada i ile naprawde przezyja w miare znosnym stanie stopni.
z gory dzieki za info.
a co do chilijskiego to niby one potrzebuja zas mala wilgotnosc co tez przemawia za latwoscia ich chodowli. prosze doradzcie ...
bardzo bym chcial tego smithi bo jest piekny ale ... nie wiem jak doradzicie. osobiscie wole by jakis ptasznik byl brzydszy ale przezyl tych pare lat u mnie a nie padl po paru tygodniach.
-
Re: kedzierzawy, czerwonokolanowy czy chilijski?
B. smithi (czerwonokolanowy) i B. albopilosum (kedzierzawy) wymagaja niestety troche wyzszej temperatury - optymalnie 22 - 25C.
Opisane przez ciebie warunki pasuja natomiast doskonale dla G.rosea (rozowy chilijski).
G.rosea jest ptasznikiem o najmniejszych wymaganiach. jest tez bardziej ruchliwa niz Brachypelmy.
Jedynym defektem jest tylko wolny wzrost.
-
Cze! Również uważam że najlepszym pajączkiem dla ciebie bedzie G. rosea, gdyz jest to pająk górski i nie wymaga wysokich temperatur. Jednakże pozostałe dwa to też dobry wybór, gdy bedziesz w dzien dogrzewał terra żarówką. Natomiast w nocy starczy temperatura panująca u ciebie w pokoju.
-
defekt to wzrost?
tzn o ile wolniej rosnie od czerwonokolanowego czy kedzierzawego?
-
rosea rosnie o wieeeele wolniej (moja 3 letnia samica ma ok. 6 cm) a kiedys mialem Albopilose- dorosly samiec ok. 1.5 roku
a co do wyboru ptasznika, to kazdy gatunek, z tych o ktorych piszesz bedzie mial sie dobrze nawet w temp. 16 stopni wiec wybierasz sobie ktorego chcesz (w twoim wypadku zdaje sie Smithi)
-
toś mnie pocieszył. czyli ogólnie ptasznik przeżyje w 18 stopniach bez podgrzewania ?
będę go podgrzewał lampką w dzień ale w nocy...
proszę niech inni potwierdzą bo huhros może być może ma rację albo ma po prostu jakieś "zimowe" ptaszniki [;
jak myślicie? bo widzę, że są zdania podzielone ... nie chcę przez głupotę z zimna uśmiercić ptaszka
-
http://terrarium.com.pl/forum/faq/ptaszniki.php
Huhros raczej nie ma zimowych pajakow, z tego, co wiem. Chyba, ze B. auratum jest zimowym ptasznikiem (wiem, ze miedzy innymi to hoduje chyba).
W tych 19* pajak bedzie po prostu rosl troche wolniej i spadki temperatury nie sa dla niego az tak powaznym zagrozeniem. Jedynie metabolizm bedzie mial spowolniony. Przyznam, ze moje w nocy tez nie maja komfortow, bo temperatura czasem spada nawet do 17* :/
Poza tym rosea pochodzi z gorskich rejonow i czasem sa tam spadki nawet do 3*, wiec nie widze przeszkod hodowania tego pajaka w troche "zimniejszych" mieszkaniach, niz zwykle
-
Spokojnie możesz kupić Smithi. Wystarczy, że go w dzień dogrzejesz żarówką 15-25 W. W nocy może być 18-19 C, nic mu się nie stanie.
-
Huhrow wsumie ma racje ale jak juz mowili przedmowcy pajak bedzie rosl znacznie wolniej... Pytales czy Rosea rosnie duzo wolniej niz kedzior?? a wiec kedzior jest najszybciej rosnacym ptaszorkiem natomiast rosea chyba najwolniej rosnacym )
-
Wlasnie
Rosea potrafi dojrzewac nawet do 5-6 lat.
Uprawnienia umieszczania postów