-
kedzierzawy, czerwonokolanowy czy chilijski?
w sumie dalem juz 2 ogloszenia o ptasznikach a konkretnie o czerwonokolanowym (smithi) i rozmawialem juz troche z chodowcami jednak odwaze sie zapytac na forum.
w pokoju zmierzylem srednia temperatura to 18-19 stopni i chcialbym kupic sobie ptasznika najbardziej to smithi bo jest wiadomo bardzo ladny.
jednak wyczytalem ze niby kedzierzawy nie potrzebuje takich wysokich temperatur bo w nocy temp. moze byc nawet 18-21 stopni co by mnie urzadzalo.
jesli chodzi o pokoj to mam caly czas polmrok i nie mam sucho w pokoju wiec co do wilgotnosci to nie problem.
pytam wiec ... moze wy mi doradzicie co w takim razie zrobic? bo chce miec ptasznika z L3-L4 i ciezko by dogrzewac pajaka jakas grzalka itp. jak ich mieszkanie jest wielkosci pojemnika na mocz. jedynie to przejdzie lampka czerwona 15-25 W by grzala go w dzien. w nocy wlasnie pojawia sie problem bo nie grzalo by nic tego mojego ptaszka i nie wiem czy przypadkiem aby smithi przezylby 18-19 stopni
prosze napiszcie mi jak u was to wyglada i ile naprawde przezyja w miare znosnym stanie stopni.
z gory dzieki za info.
a co do chilijskiego to niby one potrzebuja zas mala wilgotnosc co tez przemawia za latwoscia ich chodowli. prosze doradzcie ...
bardzo bym chcial tego smithi bo jest piekny ale ... nie wiem jak doradzicie. osobiscie wole by jakis ptasznik byl brzydszy ale przezyl tych pare lat u mnie a nie padl po paru tygodniach.
Uprawnienia umieszczania postów